Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 01. 07:28, kedd | Belföld

Olcsóbbért vásárolhatunk halat

Olcsóbbért vásárolhatunk halat

Jelentős előrelépések történtek az elmúlt években a magyar halágazatban - értesült a Magyar Nemzet internetes kiadása.

A halfajok számának növekedése mellett a feldolgozóüzemek is jelentősen bővültek az országban. A lendület az európai uniós forrásoknak köszönhetően nem áll meg a jövőben sem.

Noha elsősorban a Dunántúlon okozott problémát a tógazdaságoknak az idei száraz időjárás, 2019-re jó közepes évet várnak az ágazat szereplői. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, aki egyben az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója is elmondta, hogy a rendkívül hosszú nyár és az évszak hektikussága nem könnyítette meg a helyzetet. Közel egy hónapon át 23-23,5 fokos volt a tavak hőmérséklete, ami elég sok rizikót jelent.

"Azok a vállalkozások, amelyek kisebb vízterületen gazdálkodnak, joggal aggódtak az augusztusi aszály miatt. A forróság ellenére azonban jelentősebb halpusztulásról nem kaptunk jelzést a tagságtól" - fogalmazott a szóvivő.

A szakember úgy vélekedett, hogy összességében az idei év közepes lehet az ágazatban, ami egyben azt is jelenti, hogy legalább a tavalyi hozamszintet el tudják érni idén is. A takarmány rendelkezésre áll és az árral sincs probléma.

"Míg tavaly elsősorban az élénk külpiaci érdeklődés hajtotta felfelé az árakat, az idén nincs ilyen nyomás a magyar piacon. Így a fogyasztók is kedvezőbb áron juthatnak hazai halhoz, mint tavaly" – tette hozzá Lévai Ferenc.

A hagyományos tógazdaságok mellett egyre nagyobb szerephez jutnak az intenzív telepek, ahol a halállomány nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. Ezekből egyre több afrikai harcsa kerül forgalomba - évente mintegy 4000 tonna -, és megjelentek új halfajták is, mint például több tonna magyar szürke harcsa.

A szóvivő elmondta azt is a lapnak, hogy céljukká vált egész évben friss magyar harcsával ellátni a piacot, amire mutatkozik fogyasztói érdeklődés is, sőt a karácsonyi szezon slágerterméke is ez a hal lehet.

Az elmúlt években a feldolgozásban is jelentős fejlődés történt, új üzemek épültek, hamarosan pedig üzembe áll egy közel egymilliárd forint értékű halfeldolgozó is, megfelelve annak az igénynek, hogy a piac egyre inkább a feldolgozott, konyhakész hal iránt érdeklődik.

A hazai beruházásokat segítik az európai uniós források és a halászati operatív program is. Utóbbi azonban a vártnál lassabban halad, mert a források jelentős része még nincs kifizetve, a pályázatok elbírálása elhúzódott. Ez idő alatt a projektek megvalósítása megdrágult, ami megnehezítheti a megvalósítást. Ha emiatt nem valósítják meg a nyertes pályázatokat, bent ragadhatnak pénzek a fejlesztési keretben.

A Magyarnemzet.hu arról is beszámolt, hogy új fogyasztásösztönző kampányt indítana a MA-HAL. A Halpéntek névre keresztelt kezdeményezés célja, hogy újra meghonosítsa a magyar konyhában a pénteki halfogyasztást, ami néhány évtizede még egészen természetes volt. Céljuk, hogy a magyarok asztalára ne csak karácsonykor, ne egyszer egy évben vagy kampányszerűen kerüljön hal, hanem rendszeresen fogyasszák a kiváló beltartalmi értékekkel bíró, biztonságos, nyomon követhető élelmiszert.

Forrás: origo.hu
Kép: MTI/Rosta Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.