Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Október 31. 10:15, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Olyan lesz a győri belváros, amelyre mindannyian büszkék lehetünk

Olyan lesz a győri belváros, amelyre mindannyian büszkék lehetünk

Jót és rosszat is tapasztalhatott Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója a belvárosi rehabilitáció kapcsán.

A rossz, amelyen ma már ő is mosolyog, abból adódott, hogy mivel a Széchenyi téren van a lakása, a reggel 7 órától késő délutánig tartó felújítási munkáknak végig fültanúja volt. A jó tapasztalatok a rekonstrukció minőségéből erednek: a direktor szerint Győr egyedülálló vállalkozásba kezdett a városközpont rekonstrukciójával.

- Én sokat utazom, szerte az országban és a világban megfordulok hivatásom kapcsán, de azt gondolom, és ezt őszintén mondom, hogy Győr fejlődése egészen hihetetlen - mondta Forgács Péter. - Hogy pestiesen fogalmazzak, a főváros a „fasorban sincsen" Győrhöz képest, és nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. Amikor régi jó pajtásaim, barátaim és kollégáim érkeznek hozzám Budapestről, nem túlzok, elájulnak, amikor meglátják, milyen környezetben fogadom őket a belvárosban. Igaz, hogy a gőzerővel végzett Széchenyi téri felújítások miatt sokszor aludni sem tudtam, de mindenért kárpótol az a páratlan eredmény, amelyet az építők és az önkormányzat elért a barokk tér helyreállításával.

- Gyakran lehetett Önnel találkozni a belvárosi rendezvények alkalmával is. Élvezte a programokat?

- Abból a fantasztikus eseménydömpingből látszik, amit Győr szervezett az idei nyár folyamán, hogy a város a Széchenyi tér mellett bőven elbír még egy rendezvényteret. Hogy őszinte legyek, én nem is értem, hogyan tud ez a város ennyi szórakoztató programot szervezni, ennyi szórakozóhelyet, és ennyi vendéglátóhelyet megtölteni? Valamit tudhat ez a városvezetés, mert ami Győrben ezen a nyáron volt, azt biztosan nem hiszem el, ha nem látom a saját szememmel.

- Sokak szerint ez nemzetközi mércével mérhető már...

- Viccel? Alig volt nap, hogy ne úgy éreztem volna magam, mint a velencei Szent Márk téren.

- Aligha hiszem, hogy az új belvárost járva ne érezne indíttatást színházi előadások szabadtéri bemutatására.

- Volt már rá kísérletünk, amikor az Anconai szerelmesek című előadást kihoztuk a négy fal közül. Hihetetlen nagy tömeg nézte meg. A rendező számára aligha volt jobb díszlet, mint egy csodálatosan felújított belváros.

- Tudom, hogy vannak titkos tervei a jövőre nézve is...

- Ha a felújított Dunakapu téren olyan rockmusicalt láthatna a győri közönség, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, azt hiszem, nem maradna el a siker. Én valóban nagy fantáziát látok abban, hogy éljünk a Győr szépségeiben rejlő lehetőségekkel. Egy 17-18. századi darab dramaturgiájához kiválóan illeszkednek a történelmi belváros épületei, nem csoda, hogy néha látom a lelki szemeimmel, hogyan és hol lehetne kiváló előadásokat közönség elé vinni. Úgy hiszem, Győr az a város, ahol ezek a tervek sem maradnak meg sokáig az álmok szintjén. Ha a belváros rehabilitációja befejeződik, nagy dolgokat lehet majd alkotni. Ebben én teljes mértékig partner vagyok.

- - -

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora is szívügyének tekinti Győr fejlődését. Ízig-vérig lokálpatrióta ember, aki nagy örömmel követi a belvárosi rehabilitációt, és tapasztalja nap mint nap, hogyan alakul át, hogyan szépül a megyeszékhely centruma. Nem is titkolja lelkesedését, amikor arról kérdezzük a véleményét, elégedett-e a már elvégzett felújítási munkálatokkal?

- A belvárosi rehabilitáció rendkívül fontos, hiszen ez Győr ékszerdoboza - mondja dr. Szekeres Tamás. - A városnak kötelessége a fejlesztés, és valóban nagy öröm, hogy az önkormányzat minden erőfeszítést megtesz azért, hogy a fejlődés töretlen maradjon. Amikor egy történelmi városrész rekonstrukciója zajlik, nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy a múlt értékei védve legyenek, ne sérüljenek, és fennmaradjanak az utókor számára. Ezeket az értékeket kell úgy megtartani, hogy a felújított tér a 21. század kézjegyét is magán viselje. A hagyományoknak és a tradíciók tiszteletének együtt kell járnia a haladással, az új kor követelményeivel. Ha az összhang megvan, akkor ismét valami csodálatosan szép dolog születik, amelynek érdemes ott állni a bölcsőjénél.

- Lehet egyszerre valami új, modern, de egyben a múltból táplálkozó, a gyökereinkre is figyelmeztető?

- A szakemberek feladata, hogy ezt a kényes egyensúlyt betartsák, azonban azt gondolom, hogy a tervezők és az építészek helyt fognak állni. Mindenkinek, aki ebben a munkában véleményt formál, a konszenzust kell keresnie, hiszen a cél nem lehet más, mint Győr fejlődése, arculatának, vonzerejének erősítése. Ami a múltunk része, azt értékén kell kezelni, ami pedig a mostani kor vívmánya, alkalmazni kell, hogy a 22. század embere is dicsérje majd azt a munkát, amit napjaink építői elvégeznek.

- Milyen érzésekkel követi nyomon a belvárosi rehabilitációt?

- Azt gondolom, hogy ami eddig történt, az is szemet gyönyörködtető. A Széchenyi tér remekmű lett, a burkolata egyedülálló, és nagy öröm számomra, hogy nem kell a félméteres járdaszegélyekkel megküzdenem, ha a téren sétálok. A mediterrán hangulat, amelyet a kialakított teraszok árasztanak, nagyon közel áll a szívemhez, és fantasztikus látni, ahogy a győriek birtokukba veszik a belvárost.

- Mit vár a Dunakapu tér felújításától?

- Úgy tudom, hogy az önkormányzat célja hasonló, mint a Széchenyi tér esetében: egy hangulatában pezsgő, eseményekben gazdag rendezvénytér kialakítása. Látom és olvasom, hogy vannak viták a régi várfalak feltárása körül, de ezek építő és gyümölcsöző viták, amelyeket folytatni kell, és meg kell találni a kompromisszumot. Az a fontos, hogy mindenkit a jó szándék vezéreljen a hozzászólásoknál, hiszen olyan új teret szeretnénk mindannyian, amelyre büszkék lehetünk. Nyugat-Európában számtalan példa van arra, hogyan lehet a belvárosban mélygarázst építeni, és mellette, nagy üvegfal alatt a régi értékeket is bemutatni, láthatóvá tenni. Én úgy vélem, ezt az utat kell járni Győrben is, és akkor az élmény mindenki számára felejthetetlen lesz.

Címkék: Dunakapu tér, győr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.