Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 24. 15:53, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: a családtámogatásokat visszamenőlegesen is ki kellene fizetni!

Ombudsman: a családtámogatásokat visszamenőlegesen is ki kellene fizetni!

Az alapjogi biztos szerint módosítani kell a családok támogatásáról szóló törvényt annak érdekében, hogy az ellátást visszamenőlegesen is megkaphassák azok, akik a gyerekek gondozását a családi jogállást rendező eljárások idején

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön, az MTI-nek küldött közleményében azt írták, Szabó Máté ombudsman a jogszabály módosítását kérte az emberi erőforrások miniszterétől.
A biztos azt követően fordult a miniszterhez, hogy egy nehéz anyagi körülmények között élő, négy kiskorú gyermeket nevelő panaszos beadvánnyal fordult hozzá, melyben az utólagos kifizetés hatósági elutasítását sérelmezte.
Szabó Máté szerint módosítani kell a törvényt, hiszen a gyermek családi jogállását rendező eljárás során kijelölt nevelőszülő, gyám, illetve az a személy, akinél a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezik, az eljárás időtartama és esetleges elhúzódása alatt is gondoskodik a gyermekről, és ez pénzébe kerül.
Emlékeztetett a miniszter szavaira is, amelyek szerint a szabályozás egyik alapelve, hogy a családtámogatás azt a személyt illeti meg, aki a gyermekről ténylegesen gondoskodik. A "tényleges gondoskodás" megfogalmazás mögött nem kizárólag a szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosult személyt kell érteni, hanem azt, aki a gyermek gondozásáról és neveléséről nap, mint nap gondoskodik - szögezte le.
Szabó Máté szerint nem egyeztethető össze a jogállamiság elvével, hogy míg a törvény rendelkezik a jogalap nélkül igénybe vett ellátás visszafizetéséről, addig a gyermekekről saját háztartásában ténylegesen gondoskodó – és a gyámhatósági eljárás során később kijelölt - gyámnak utólag nem folyósítják az őt a gyermekek jogán megillető ellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.