Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Augusztus 08. 18:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: túlzott szigor egy gyermekvédelmi esetnél

Ombudsman: túlzott szigor egy gyermekvédelmi esetnél

Rendőri segítséget kért a gyámhivatal egy gyermekvédelmi ügyben, és túlságosan korlátozta a szülők és a gyermekek kapcsolattartását, ezek a túlzó intézkedések az alapvető jogok biztosa szerint sértik a gyermekek jogait - közölte Szabó Máté hivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint egy öt- és egy nyolcéves gyermek két szülője azért fordult Szabó Máté ombudsmanhoz, mert megítélésük szerint a gyermekeik ideiglenes hatályú elhelyezéséről, majd állami gondoskodásba vételéről döntő hatóságok nem jártak el kellő körültekintéssel.
Mint az ombudsman hivatala felidézi, a szülők ellen azért indult hatósági eljárás, mert az óvodai jelzés alapján indított rendőrségi eljárásban feltárták: az apa folyamatosan, az anya időnként bántalmazta a gyermekeket. A jegyző ideiglenesen az egyik nagyszülőnél helyezte el a gyerekeket, ám ő egy hónap múlva meghalt, és a szülők hazavitték a gyermekeiket. A hatóság úgy döntött, hogy ideiglenes hatállyal nevelőszülőknél helyezi el a két kiskorút, de tartottak a szülők ellenállásától, ezért a határozat végrehajtásához rendőri segítséget kértek. Az alapjogi biztos álláspontja szerint ez az intézkedés eltúlzott, a gyermekek jogait sértő volt.
Miután a szakértői bizottság nem javasolta a gyermekek visszahelyezését a családba, továbbra is a nevelőszülőknél maradtak. Azóta az anya kéthetente két órában, az apa pedig egyáltalán nem találkozhat gyermekeivel. A szülők ez év áprilisában az anyai kapcsolattartás bővítését és az apai kapcsolattartás szabályozását kérték. Azonban a gyámhivatal a gyermekek legjobb érdekét szolgáló kapcsolattartásról a szakszolgálat javaslatának hiányában nem tud dönteni - ismertetik az eset fejleményeit.
A közleményben hangsúlyozzák: a gyermekvédelmi törvény szerint segítséget kell nyújtani a gyermek visszahelyezéséhez családi környezetbe, az állami gondoskodásnak pedig addig kell tartania, amíg a család alkalmassá válik a gyermeknevelésre.
Szabó Máté álláspontja szerint az anya számára kéthetenként két órában megállapított, az apának pedig nem engedélyezett kapcsolattartás oda vezethet, hogy az óvodás és a kisiskolás korú gyermek elidegenedik a szüleitől, és nehézségekbe ütközik vagy teljesen ellehetetlenül, hogy valamikor majd hazatérhessen a családjához.

Címkék: Jog-gyermekek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.