Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Október 15. 11:54, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsmanhoz fordult a Lánglovagok Egyesület a tűzoltók egyesülési jogának korlátozása miatt

Ombudsmanhoz fordult a Lánglovagok Egyesület a tűzoltók egyesülési jogának korlátozása miatt

A Lánglovagok Egyesület szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője törvényellenesen korlátozta a hivatásos tűzoltók egyesülési jogát, ezért a szervezet Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához fordult.

Kis-Guczi Péter, az egyesület elnöke az MTI-nek küldött hétfői közleményében azt írta: Bakondi György, az OKF főigazgatója februárban egy belső utasítással tiltotta meg, hogy a hivatásos tűzoltók a megyei tűzoltószövetségekben és a Magyar Tűzoltó Szövetségben választott tisztséget töltsenek be, illetve az önkéntes tűzoltóegyesületekben vezető tisztséget vállaljanak. A döntést szakmai irányítási és felügyeleti összeférhetetlenséggel indokolta - tette hozzá.
A Lánglovagok Egyesület álláspontja szerint az alaptörvényben, az egyesülési jogról szóló törvényben biztosított szabad egyesülési jogot a szolgálati törvényben meghatározottakon túlmenően főigazgatói utasítással nem lehet korlátozni. A szolgálati törvény szerint az állományilletékes parancsnok a tagsági viszony fenntartását vagy létesítését írásban megtilthatja, ha az a hivatással vagy a szolgálati beosztással nem egyeztethető össze, illetve a szolgálat érdekeit sérti vagy veszélyezteti - mutatott rá az egyesület elnöke.
A Lánglovagok Egyesület vezetőjének közlése szerint a főigazgatói utasítás alapján a tűzoltószövetségek és tűzoltóegyesületek a retorzióktól félve tisztújítást hajtottak végre. Az erkölcsi és morális egyensúly kibillenése mellett szakmailag is komoly visszaesést jelentett a főigazgatói utasítás a társadalmi szervezetek életében - vélekedik az egyesület elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: