Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 05. 12:52, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Omega-jubileum - Benkő László: a zenekar jövőre is aktív lesz

Omega-jubileum - Benkő László: a zenekar jövőre is aktív lesz

Az idei jubileumi év lezárását követően jövőre is aktív lesz az Omega, amely a tervek szerint lemezt és könyvet is kiad, illetve újabb koncerteket tart; erről Benkő László, a zenekar billentyűse beszélt az MTI-nek a szombati Aréna-koncert előtt.

A fennállása 50. évfordulóját ünneplő Omega telt ház előtt, az MTI információi szerint mintegy 14 ezer ember előtt fog játszani szombaton a Papp László Budapest Sportarénában, ahol korábban még sohasem lépett fel.
"A repertoár el fog térni attól, ami a Greatest Performances címmel nemrég megjelent dupla CD-n és DVD-n szerepel, és valamelyest különbözni fog az idei jubileumi turné eddigi állomásain játszott műsortól is. Nyilván nagyon sok olyan dal van, ami nélkül nem mehetünk haza, ahogy Mick Jagger egyszer fogalmazott. A közönség hallani akarja a Petróleumlámpát, a Gyöngyhajú lányt, a Lénát, a Nyári éjek asszonyát és még sorolhatnám. A Tízezer lépést viszont, amelyet a 2012-es koncerteken végig játszottunk, most nem fogjuk" - mondta Benkő László.
Elhangzik viszont szombaton a ritkán játszott Ballada a fegyverkovács fiáról. A zenész az MTI-nek felidézte, hogy a dal annak idején a vietnámi háború kapcsán született és 1970-ben kislemezen jelent meg, nagy sláger volt, bár a szövege, elsősorban a "nyisd ki két szemed, ilyen a világ, s kell a fegyver" rész miatt a hanglemezgyár kis híján leállította kiadását. "Aztán a rendszerváltás után, 1999-ben a NATO-csatlakozás alkalmával a Miniszterelnöki Hivatal kért fel minket, hogy egy gyerekkórussal előadjuk a dalt".
Benkő László kiemelte: a Danubia Szimfonikus Zenekar végig színpadon lesz az Arénában. "Rájöttünk arra, hogy a szimfonikus zenekar segítségével lehet valóban egységes hangzást teremteni az Omega különböző korszakaiban született dalai között". Az Aréna-koncert során a szimfonikus részek (amikor a Danubia és az Omega együtt játszik), az úgynevezett rapszódia blokkok (ekkor a szimfonikus zenekart az Omegából egy-két tag egészíti ki), valamint a rockos/akusztikus periódusok (csak az Omega szól) váltogatják egymást.
Mivel a hetvenes-nyolcvanas években Nyugat-Európában és az akkori szocialista tábor országaiban egyaránt rendkívül népszerű volt az Omega, az évek során számos külföldi hírességről is kiderült, hogy a zenekar rajongója.
"Megtudtuk például, hogy Omegát hallgatott egykor Václav Havel néhai cseh államfő, Dmitrij Medvegyev jelenlegi orosz miniszterelnök, Angela Merkel német szövetségi kancellár vagy Edmund Stoiber volt bajor tartományi kormányfő is" - sorolta Benkő László.
Az Aréna-koncert májusi bejelentése előtt az Omega sokáig azt tervezte, hogy egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncertet ad a Hősök terén, ám ez a terv nem valósult meg.
"Nem mondtunk le arról, hogy mégis sikerülni fog, ha idén nem, hát jövőre. Hiszen az Omega nem áll le az 50. évforduló után sem, folytatja tovább. Az Aréna-koncert anyaga terveink szerint karácsonyra megjelenik CD-n és DVD-n, 2013-ben pedig valószínűleg befejezzük az új stúdióalbumot, megjelenik az együttes 50 évét bemutató könyv és összejöhet a londoni koncert is" - mondta Benkő László az MTI-nek.
Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara; első koncertjét 1962. szeptember 23-án adta a Műegyetemen. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, ebből csak az 1977-ben megjelent Time Robber (Időrabló) című angol nyelvű lemez egymillió példányban fogyott. Itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg.
A zenekar felállása 1971 óta állandó: Kóbor János - ének, Benkő László - billentyűs hangszerek, Molnár György - gitár, Mihály Tamás - basszusgitár, Debreczeni Ferenc - dob.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk