Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 09. 11:27, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Onkológiai intézet: a petefészekrákos betegek ellátása a szakma szabályai szerint történik

Onkológiai intézet: a petefészekrákos betegek ellátása a szakma szabályai szerint történik

A petefészekrákos betegek ellátása a szakma szabályainak megfelelően történik az Országos Onkológiai Intézet pénteki közleménye szerint, s ezzel helyreigazította korábbi közlését, miszerint az új betegirányítási rendszerben nem érkeznek nagy számban a legmagasabb szintű ellátó intézménybe a petefészek daganatos betegek, s ezért "a betegirányítás ilyen értelemben az országban nem működik".

Közölték, az intézet arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy az onkológiai rendszerben az egyes onkológiai ellátási szintek közötti kapcsolat a betegirányítás terén váljon szorosabbá. Ez a törekvés az új betegirányítási rendszerben megvalósul - tették hozzá.
Az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztálya által rendezett szerdai konszenzus konferencia résztvevői kinyilvánították azon szándékukat, hogy az egyes onkológiai ellátóhelyek közötti szakmai kapcsolatot szorosabbra kell fűzni, és ezt a szemléletmódot kívánják országos szinten képviselni - írta az intézet.
Az intézet előző közleménye szerint Magyarországon évente 1100-1200 új megbetegedést regisztrálnak, és 600-800 nő hal meg évente petefészek daganat következtében.
A konferenciát azért rendezték, hogy felhívják a figyelmet: a petefészek daganatos betegek kezelését a diagnózistól, a műtéten keresztül, a kemoterápiáig és az utógondozásig egységes szintre kell emelni, továbbá meg akarták győzni a jelenlevőket a betegek centralizált ellátásának fontosságáról.
Kiemelték azt is, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe leginkább csak olyan betegeket irányítanak, akiknek a betegség előrehaladott állapota miatt már az intézet szakemberei sem tudnak olyan hatékonyan segíteni, mintha már a elsődleges ellátásuk is az országos centrumban történt volna.
Közölték azt is, hogy a konferencián az intézet állásfoglalást és szakmai ajánlást fogalmazott meg, felhívva a figyelmet a szakmai hiányosságokra. Az eseményen részt vettek a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet képviselői is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben