Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 13. 16:23, péntek | Bulvár
Forrás: www.hirado.hu

Online bejegyzések százezreit törölték

Online bejegyzések százezreit törölték

Több mint 210 ezer online bejegyzést töröltek a hatóságok és 42 weblapot zárattak be alig egy hónapon belül - tájékoztatott a kínai állami internetfelügyelet a netes rémhírek terjesztése elleni kampány legfrissebb eredményeiről csüt

"Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése a kínai törvények szerint tilos" - hangsúlyozta Liu Cseng-zsung (Liu Zhenrong), az intézmény egyik vezetője. Mint mondta, az effajta cselekmények zavarják a közrendet, aláássák a társadalmi stabilitást, az országban sosem fogják eltűrni őket; a "pletykaüzéreket" a törvények szerint szigorúan felelősségre fogják vonni.

Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek el a mikroblogok által és az internetes oldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük - idézi Liut a Hszinhua hírügynökség, hozzátéve, hogy maguknak a világháló felhasználóinak ugyanakkor ébernek kell lenniük, hogy ne kerüljenek az álhírek hatása alá, és időben jelentsék őket a hatóságoknak.

A rajtaütéseket - "amelyeknek köszönhetően javult az online környezet" - az internetfelügyelet, a távközlési cégek és a rendőri szervek közösen végezték - derül ki a jelentésből.

A Hszinhua egy másik összeállítása emlékeztet rá, hogy a múlt év októberében két informatikai cég vezetője a legnépszerűbb mikroblogoldalon, a vejpón (weibo) kezdeményezte egy olyan online közösség kiépítését, amelynek tagjai önként vállalják, hogy tartózkodnak a dezinformációk és a megalapozatlannak tűnő üzenetek közvetítésétől. Az oldal több mint 300 millió felhasználójából eddig 2 és fél millióan fogadták el a javaslatot.

Április első napjaiban a Twitterhez hasonló két nagy mikroblog-szolgáltatót büntettek a kommentálások háromnapos felfüggesztésére, mert oldalaikon elterjedt, hogy Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületeinek jelei figyelhetők meg. A híreszteléshez a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték.

A két szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A "felelős internetezést" szolgáló rendelkezések szerint Kínában a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a regisztrációt valós néven.

Kínában 2011 végén meghaladta az 500 milliót az internetezők száma és becslések szerint 2015-re 200 millióval többen lesznek. Ez azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országában hamarosan többen használják majd a világhálót, mint az Egyesült Államokban és Japánban együttvéve.

Címkék: bulvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára