Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 04. 12:32, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Opten: rekordon a felszámolások

Opten: rekordon a felszámolások

Májusban minden korábbinál több, összesen 2.203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ezzel nemcsak az egy hónapon belül bedőlő cégek rekordja dőlt meg, de minden eddiginél hamarabb, már június első napjaiban eléri a tízezrediket az éven belüli felszámolás - közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn.

A tájékoztatás szerint tavaly július 7-én tették közzé a tízezredik felszámolást, az idén ez minden valószínűség szerint június 5-én megtörténik. A válság előtti utolsó békeévben, azaz 2007-ben egész évben nem számoltak föl ennyi céget Magyarországon.
A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: "a válság kirobbanása után a banki hitelezés visszaszorult, ezzel párhuzamosan felerősödött a szállítói hitelezés. Az egyre hosszabb fizetési határidejű számlák kibocsátói hitelezik a vevőket, ám, ellentétben a hitelintézetekkel, többnyire nincsenek megfelelően felkészülve a hitelezésből fakadó kockázatok kezelésére".
Ezért a lánctartozás tovább terebélyesedett, ami sokszor vezet felszámoláshoz - tette hozzá.
Az Opten igazgatója szerint emellett a közelmúltban indított nagyszámú végelszámolás egy részének felszámolásba fordulása is jelentősen növelte a májusi felszámolások mennyiségét, ami kedvezőtlen tendenciákat vetít előre. Májusban 4.297, az első öt hónapban pedig már több mint 16 ezer cég végelszámolásáról rendelkeztek a tulajdonosok és a kényszer-végelszámolásokat elrendelő cégbíróságok. Ezeknek az eseteknek jelentős része az eljárás folyamán felszámolásba fordul, mert kiderül, hogy a cégekben adósság halmozódott fel.
A közlemény kiemeli, ha a szezonalitást kiszűrő 12 havi gördülő átlagot szemléljük, kiderül, hogy míg fél évvel ezelőtt egy évre visszatekintve a havi átlag 1.889 végelszámolás volt, addig most ugyancsak egy évre visszatekintve havi átlagban 2.550 ilyen eljárást kezdeményeznek. Ez 35 százalékos növekedés fél év alatt.
A közlemény szerint májusban, példa nélküli módon, kevesebb új céget alapítottak, mint amennyivel szemben felszámolás indult: csak 1.926 új céget jegyeztek be, szemben az elmúlt tizenkét hónap 4.200-as havi átlagával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk