Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 13. 09:04, vasárnap | Külföld
Forrás: MNO

Orbán: A kommunisták utódai ott ülnek Brüsszelben

Orbán: A kommunisták utódai ott ülnek Brüsszelben

Orbán szerint a ravasz kommunisták olyan sokáig voltak Európában, hogy átmenthették a hatalmukat, és összeházasodtak a szélsőliberálisokkal. A kormányfő a The Telegraphnak adott interjút.

Orbán Viktor a The Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapnak adott interjút, amely az újság netes kiadásában jelent meg szombaton. A miniszterelnök kijelentette: sokkal fontosabb, mint valaha, hogy „önállóan megálljunk a saját lábunkon”.

Az interjú elején Orbán a rendszerváltozás körüli évekről és az oxfordi tanulmányi félévről beszélt, később történelmi fejtegetésekbe bocsátkozott. Szerinte kétszáz évig arra törekedtek a magyarok, hogy szorosabbra fonják a köteléket Európával, mondván ez a felzárkózás kulcsa. A válság után azonban Orbán ebben már kevésbé hisz, függetlenként az EU tagállamai sikeresebbek lennének. A cikk Orbánt David Cameron szövetségeseként állítja be abban, hogy megállítsák a nemzeti függetlenséget felfaló Brüsszelt. Az interjút készítő tudósító, Charles Moore szerint a magyar kormányfő támogatja a brit miniszterelnök törekvéseit az európai szabályok módosítására. Moore idézete szerint Orbán Viktor kijelentette, hogy „végső soron egy új alapszerződésre lesz szükségünk”

Nagy-Britanniával ellentétben a magyar miniszterelnök nem tudja kizárni Magyarország euróövezeti csatlakozását, de a napilap idézete szerint nem is sürgeti. Hozzátette: meggyőződése szerint addig nem szabad belépni a valutaunióba, amíg a magyar GDP-érték el nem éri a jelenlegi tagországok hazai össztermékének 90 százalékát.

Kommunisták és szélsőliberálisok frigye

Szerinte olyan sokáig voltak itt a kommunisták, hogy a ravasz vezetők átmenthették a hatalmukat, s rokonsági kapcsolat van a ’68-asok és a kommunisták között, ez pedig már látható a brüsszeli bürokráciában és a sajtóban is. Azt mondja: a kommunizmus örökösei „összeházasodtak” a szélsőliberálisokkal.

Orbán Viktor véleménye szerint Európa problémáinak gyökere az a tény, hogy „a kommunisták soha nem szenvedtek teljes vereséget”. A kommunizmusnak mint ideológiának „nincs üzenete a jövő számára”, ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik „nem voltak ostobák”, egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett „belenevelték” az emberekbe azt a hitet, hogy „bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak” juttatásokra. Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, és ez összezúzta a középosztályt – mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök.

A kormányfő az interjúban leszögezi, szörnyen szomorú lenne, ha a nemzeti identitástól vagy a családtól meg kellene szabadulni, ez nem volna szabadság. Megfogalmazása szerint a kontinensen több helyütt már úgy gondolják, hogy nem szabad a fiúkat fiúkként, a lányokat lányokként felnevelni.

Orbán szerint bal- és jobboldalon is van Magyarországon 15 százaléknyi szélsőséges: ez több, mint amennyit nyugodtan lehetne szemlélni, de messze nem az emberek többsége.

Orbán pénteken

A miniszterelnök pénteken a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja (CDI) – ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé – budapesti konferenciáján is szót ejtett Európa helyzetéről. Úgy vélekedett, a munka és az imádság együttes megtagadása a kontinens meggyengülésének fő oka. A tanácskozáson felszólaló európai politikusok egy, a mostaninál erősebb, együttműködőbb Európát sürgettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése