Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 08. 08:29, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Orbán: demográfiai programot tervez a kormány

Orbán: demográfiai programot tervez a kormány

Demográfiai programot indít a kormány az év második felében, ha a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének keddi beszélgetésén.

Ezzel szeretnék elősegíteni "a fiatal szülőknek azt a döntését, hogy az egyébként kívánt eggyel több gyermeket Magyarországon bátran vállalhassák" - fogalmazott a kormányfő a Győri Nemzeti Színházat zsúfolásig megtöltő közönség előtt.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy Európában Magyarország sikereinek elismerése helyett "egyfajta feketebárány-szerepet akarnak ránk erőltetni". "Európa, bár pénzügyi-gazdasági mutatóinkat nem tudja nem elismerni, mégis fúj ránk, és arra kell készülnünk, hogy a következő időszakban is szálkának számítunk majd az európai elit, nem az európai emberek, az európai elit jelentős részének szemében."

Szavai szerint a vita középpontjában a család áll, hiszen az új alaptörvényben rögzítették a házasság és a család védelmét, amiért "talán nem várt, de mindenképpen megdöbbentő támadásokat kaptunk Nyugatról". Ezek a más együttélési formákat választók jogainak sérelmét vélelmezték.

"A mi álláspontunk sziklaszilárd, kibillenthetetlenek vagyunk ebben az ügyben, a mi megoldásunk és alkotmányos szabályunk nem irányul senki ellen, mi egy négyezer éves hagyományt védünk" - mondta az ó- és az újtestamentumi tradícióra utalva, amely szerint a házasság férfi és nő közössége.

Hozzátette, Európában már régebben kialakult "egy nagyon erős lobbi, amely igyekszik a kontinensünket a saját, szekuláris és családellenes látomásának hálójába keríteni", nem is sikertelenül, hiszen a 20. század utolsó harmadára először alakult ki Európában olyan rendszer, amely a "rokonsági kapcsolatok fontosságát és a családot alá tudta volna aknázni", népességcsökkenést érve el.
Holott "a család minden életképes társadalom elsőszámú erőforrása", és "akármilyen is lesz az európai világ a válság után, az csak a családra épülhet" - mondta.

Orbán Viktor 25 pontban összegezte a kormányzat eredményeit, elsőként a rezsicsökkentést, közvetlenül utána a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, a minimálbér-emelést említve.

"Úgy akarunk erős és sikeres Magyarországot felépíteni, hogy annak gerince egy erős és sikeres középosztály legyen" - fogalmazott a kormányfő, ezzel magyarázva, hogy a kabinet intézkedéseinek jelentős hányada e réteg megerősítését szolgálta.

Mint mondta, "Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól"; ez utóbbinak akkor felel meg, ha "mindenki képes arra, hogy a családját biztonságosan eltarthassa a munkájából".

Az ország eközben példátlan teljesítményt nyújtott három év alatt: a saját lábára állt, míg egyre több uniós tagállam megy be segélyprogramokba, Magyarország ezeket, egyetlenként, épp maga mögött hagyta, a piacról sikerül ellátnia magát pénzzel, jól alakul a külkereskedelmi mérleg, az export szárnyal, az államadósság csökken - sorolta.

Idén "lesz gazdasági növekedés minden nemzetközi és hazai előrejelzés szerint, a vita csak az, hogy mekkora, szerintem el fogja érni az egyszázalékos szintet", jövőre pedig tovább emelkedik, és talán "még a választás előtt előállhat az a helyzet, hogy az egész közép-európai régióban a magyar gazdaság fog a leggyorsabban növekedni" - vélekedett Orbán Viktor.

Előzőleg Harrach Péter, a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az eseményen arról beszélt, amíg kitart a Fidesz a kereszténydemokrata iránya mellett, a pártnak helye van ebben a szövetségben, amelynek tagjait a közös nemzeti célok kapcsolják össze a "zavaros és ellenséges világban".

A Magyarországot ért támadásoknak van politikai, gazdasági, de főleg eszmei okuk; "mások vagyunk, mint ők, és ez az, amit nem szeretnek bennünk. Európa társadalmait megfertőzte egy dekadens eszmeiség, a szélsőséges liberalizmus, elmozdultak a helyükről a dolgok" - jegyezte meg.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője arról beszélve, hogy a baloldal, amely 2010-ben nem csupán a hatalmat, de vétóerejét is elveszítette, jövőre a visszatérésre készül. Megjegyezte: az elmúlt hetven esztendőben 14 évig kormányzott a jobboldal, de ez idő alatt egyszer sem fordult elő, hogy két egymást követő ciklusra ellenzékbe sikerült volna szorítania a baloldalt.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.