Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: demográfiai programot tervez a kormány

Orbán: demográfiai programot tervez a kormány

Demográfiai programot indít a kormány az év második felében, ha a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének keddi kerekasztal-beszélgetésén. Ezzel szeretnék elősegíteni 'a fiatal szülőknek azt a döntését, hogy az egyébként kívánt eggyel több gyermeket Magyarországon bátran vállalhassák' - fogalmazott a kormányfő a Győri Nemzeti Színházat zsúfolásig megtöltő közönség előtt.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy Európában Magyarország sikereinek elismerése helyett 'egyfajta feketebárány-szerepet akarnak ránk erőltetni'.

'Európa, bár pénzügyi-gazdasági mutatóinkat nem tudja nem elismerni, mégis fúj ránk, és arra kell készülnünk, hogy a következő időszakban is szálkának számítunk majd az európai elit, nem az európai emberek, az európai elit jelentős részének szemében.'

Szavai szerint a vita középpontjában a család áll, hiszen az új alaptörvényben rögzítették a házasság és a család védelmét, amiért 'talán nem várt, de mindenképpen megdöbbentő támadásokat kaptunk Nyugatról'. Ezek a más együttélési formákat választók jogainak sérelmét vélelmezték.

'A mi álláspontunk sziklaszilárd, kibillenthetetlenek vagyunk ebben az ügyben, a mi megoldásunk és alkotmányos szabályunk nem irányul senki ellen, mi egy négyezer éves hagyományt védünk' - mondta az ó- és az újtestamentumi tradícióra utalva, amely szerint a házasság férfi és nő közössége.

Hozzátette, Európában már régebben kialakult 'egy nagyon erős lobbi, amely igyekszik a kontinensünket a saját, szekuláris és családellenes látomásának hálójába keríteni', nem is sikertelenül, hiszen a 20. század utolsó harmadára először alakult ki Európában olyan rendszer, amely a 'rokonsági kapcsolatok fontosságát és a családot alá tudta volna aknázni', népességcsökkenést érve el.

Holott 'a család minden életképes társadalom elsőszámú erőforrása', és 'akármilyen is lesz az európai világ a válság után, az csak a családra épülhet' - mondta.

Orbán Viktor 25 pontban összegezte a kormányzat eredményeit, elsőként a rezsicsökkentést, közvetlenül utána a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, a minimálbér-emelést említve.

'Úgy akarunk erős és sikeres Magyarországot felépíteni, hogy annak gerince egy erős és sikeres középosztály legyen' - fogalmazott a kormányfő, ezzel magyarázva, hogy a kabinet intézkedéseinek jelentős hányada e réteg megerősítését szolgálta.

Mint mondta, 'Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól'; ez utóbbinak akkor felel meg, ha 'mindenki képes arra, hogy a családját biztonságosan eltarthassa a munkájából'.

Az ország eközben példátlan teljesítményt nyújtott három év alatt: a saját lábára állt, míg egyre több uniós tagállam megy be segélyprogramokba, Magyarország ezeket, egyetlenként, épp maga mögött hagyta, a piacról sikerül ellátnia magát pénzzel, jól alakul a külkereskedelmi mérleg, az export szárnyal, az államadósság csökken - sorolta.

Idén 'lesz gazdasági növekedés minden nemzetközi és hazai előrejelzés szerint, a vita csak az, hogy mekkora, szerintem el fogja érni az egyszázalékos szintet', jövőre pedig tovább emelkedik, és talán 'még a választás előtt előállhat az a helyzet, hogy az egész közép-európai régióban a magyar gazdaság fog a leggyorsabban növekedni' - vélekedett Orbán Viktor. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk