Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán Viktor: IMF hitel nélkül is kivédjük a válságot

Orbán Viktor: IMF hitel nélkül is kivédjük a válságot

IMF-hitel nélkül is képesek leszünk kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban – ezt nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a SZEGEDma.hu-nak. Mint mondta, a kormány nem ír alá olyan, az emberek számára kedvezőtlen megállapodást, mint az MSZP 2008-ban.

A miniszterelnök azt mondta, vannak olyan dolgok, melyek könnyebben számszerűsíthetők, mások viszont sokkal nehezebben mérhetők. A kormánynak döntéseket kell hoznia a munkahelyek megvédése, új munkahelyek teremtése érdekében, hogy az emberek ne segélyből éljenek, hanem munkából, vagy éppen ki kell menteni a családokat a devizahitelezés csapdájából.” Ezeken a területeken meg tudjuk mondani, honnan hová jutottunk el.

Miközben Európa csaknem minden országában csökken a munkában állók száma, örömmel látjuk, hogy nálunk két év alatt több mint százezerrel nőtt. Kétszázezer olyan ember van, aki korábban segélyből élt, most pedig Start-munkából tartja fenn magát és családját. Tudjuk továbbá azt is, hogy míg korábban az európai uniós források lassan áramlottak ki a gazdaságba, addig mára sikerült felgyorsítani ezt a folyamatot. Sikerült a korábban fojtogató államadósságot a GDP-hez mért több mint 80 százalékról 77 százalék alá csökkentenünk. A kórházak adósságállományát is rendeztük, ez már csak kisebb mértékben termelődik újra.”

Orbán Viktor közölte, világos jelei vannak annak, hogy válságkezelésben jobban teljesítünk, mint a legtöbb uniós tagállam. „Miközben egész Európában nyugdíjcsökkentés van, nekünk minden évben sikerült megőriznünk a nyugdíjak reálértékét. Máshol leépítik a családtámogatási rendszereket, mi viszont meghosszabbítottuk a gyest és a gyedet, valamint bevezettük a gyermekek után járó adókedvezményt.”

Az IMF-hitel nyilvánvalóan sokat segítene, mert súlyos válság gyötri Európát, és újabb válsághullám közeledik, ami negatív hatással lesz Magyarországra is. Könnyebb lenne kivédenünk, ha lenne mögöttünk egy biztonsági háló – fogalmazott a miniszterelnök, de anélkül is sikerülni fog, csak több energiával, drágábban. Ezzel együtt is világos: csak egy jó megállapodás előnyös számunkra, rossz nem jöhet szóba. Nem fogadható el, hogy csökkentsék a nyugdíjakat, a béreket, a gyermekek után járó támogatásokat, vagy embereket bocsássanak el.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az egészségügy az államé, tehát a kórházakat, rendelőintézeteket az állam fogja működtetni és finanszírozni is. „Nem fogadom el, hogy ellátási különbségek legyenek, hogy egy ember egészségügyi esélyeit az döntse el, hogy az ország keleti, nyugati, déli vagy északi végében születik. Ugyanez igaz az oktatásra is. Nem létezhet olyan színvonalbeli különbség az iskolák között, mint amilyen most van. Ezért állami kézbe vesszük az oktatási rendszert, és mindenhol garantáljuk a jó minőségű oktatást a felkészített, munkájukban segített, időnként ellenőrzött pedagógusokon keresztül. Amely feladatokat pedig az önkormányzatok jól tudnak ellátni, azokat végezzék el továbbra is.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk