Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Január 31. 08:05, csütörtök | Belföld

Óriási adócsökkentés kedvez a nyugdíjasoknak

Óriási adócsökkentés kedvez a nyugdíjasoknak

Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Időknek beszélt a dolgozó nyugdíjasok számáról és az őket segítő kedvezményekről. Az új rendelkezéssel nem csak a munkavállalók, de a munkaadók is jól járnak.

Tállai András a Magyar Időknek azt mondta, hogy jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik idehaza munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet.A pénzügyminiszter helyettese szerint a célirányos adócsökkentés ebben az évben negyvenötmilliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél.Tállai András államtitkár arra az új rendelkezésre utalt, amely nyomán a nyugdíjasoknak jelenleg már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk.

Az új előírás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek.

Ez azt jelenti, hogy míg tavaly bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Idén viszont már csak az szja jön szóba, így pedig 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek. Ez azt jelenti, hogy a példánál maradva
százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében.

Tállai András kitért arra is, hogy bizonyos ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet immár nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett félszázalékos kiegészítő nyugdíjemelésre.

"Az új szabálynak éppen az a lényege, hogy a lehető legtöbb pénzt kapják kézhez a fizetésükből a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok, s csupán a legkisebb elvonást alkalmazza esetükben az állam" – mondta Tállai.

A Pénzügyminisztérium 45 milliárd forintos kieséssel számolt, vagyis ekkora összeg maradhat idén pluszban a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél.

Az érdeklődés magas, mert a gazdasági szereplők is vaskos megtakarítással számolhatnak, hiszen mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól.

Összeadva 21 százaléknyi köztehertől szabadulhatnak meg azok a cégek, amelyek nyugdíjast alkalmaznak munkaviszonyban. A miniszterhelyettes azt mondta, hogy mivel az új szabályok anyagi előnyt jelentenek, könnyen elképzelhető, hogy idén több tízezer nyugdíjas vállal újra munkát.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - Shutterstock

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.