Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Szeptember 20. 07:20, péntek | Külföld

Óriási fehér gyémántot találtak

Óriási fehér gyémántot találtak

A kanadai Lucara Diamonds nevű vállalat újabb rekordfogásról jelentett a Botswanában működő Karowe bányából - írja a mining.com

Drágakő minőségű, a fehérgyémántok közé sorolt, 123 karátos kő került elő Karowe bányából, onnan, ahonnan az eddigi legnagyobb, Afrikában talált gyémánt is származik. A cég közleménye szerint ércőrlésből sikerült kinyerni a követ. A bánya egyébként is figyelemre méltó, mert 2012-ben kezdte meg kereskedelmi célú működését, és máris rengeteg értékes találattal büszkélkedhet.

Az 1758 karátos Sewelô mellett innen került a piacra a Lesedi La Rona, az óriási, 1109 karátos gyémánt, melyet megvásárlója később több darabra vágatott.

Ez utóbbi lelőhelyéről emelték most ki az új leletet.

A Karowe bányában idén eddig huszonkét, 100 karátosnál nagyobb gyémántot találtak, ezek közül nyolc 200 karátnál is nagyobb volt. A Lucara újrafeldolgozóba vitte a bánya korábbi hulladékát, és abból további huszonkilenc, 100 karátnál nagyobb gyémánt került elő.

Az év eleje óta a cég 19 gyémántot értékesített, mindegyik ára meghaladta az 1 millió dollár. Ezen belül hét drágakőért 2 millió dollárnál is többet kaptak, egyért pedig 8 millió dollárnál is magasabb árat fizetett a vevője.

A Lucara közölte, nagyon elégedett a Karowe-projekttel, az innen előkerülő különleges minőségű gyémántok a vállalat teljes bevételének 70 százalékát adják.

Forrás: origo.hu

Főkép: 1109 karátos gyémánt, Lesedi La Rona - AFP/2016 Getty Images/Donald Bowers

Kép: twitter.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.