Városlista
2019. december 12, csütörtök - Gabriella

Hírek

2019. November 13. 06:36, szerda | Belföld

Óriási illegális cigarettagyárat buktatott le a NAV

Óriási illegális cigarettagyárat buktatott le a NAV

Hatmillió szál cigarettát és további huszonnégymillióhoz elég dohányt talált a NAV egy budapesti illegális cigarettagyárban. Az üzemben rengeteg külföldi munkás dolgozott bezárva. A bűnbanda irányítóit letartóztatták.

A bandát, a több országban működő illegális cigarettagyárait és raktárait az OLAF és az EUROPOL segítségével sikerült megtalálniuk a hatóságoknak. A román és moldáv nemzetiségű személyekből álló banda a cigi gyártásához szükséges alapanyagokat hozott be külföldről, gépeket, dohányt, füstszűrőt, cigarettapapírt, cigisdobozokat. Ezek egy részét Magyarországon tárolták és felhasználták az itteni üzemükben, a többit pedig külföldre vitték.

A cigarettagyár egy budapesti ipartelepen lévő 1800 négyzetméteres bérelt raktárban működött. A raktárat teljesen átalakították a gyártáshoz, a falakat belülről hangszigetelték, mert belül porelszívő és szellőztető berendezés is működött. Pozdorja- és téglafalakkal külön dohányvágó-, fermentáló-, töltő-, dobozoló- és csomagolóhelyiségeket alakítottak ki.

A dolgozók lakrészét is a raktárban alakították ki, nem is engedték őket ki onnan.

Az ellátásukról az a két román-moldáv kettősállampolgár férfi gondoskodott, akik a cigi alapanyagait is vitték a gyárba.

A NAV dolgozói találtak bent egy működő és egy összeszerelésre váró gépsort, dohányvágó gépet, fermentálóberendezést, csomagológépet is találtak a gyártáshoz szükséges alapanyagok mellett. Amikor lecsaptak hatmillió szál már legyártott cigaretta, valamint 35 tonna finomra vágott fogyasztási dohány volt a gyárban, ami további 21 millió szál cigi előállításához lett volna elég. A gyártás nagyságát mutatja, hogy 300 kilogramm dohánypor volt a gyárban, amiből egy kiló nagyjából 3 millió szál cigaretta legyártásával gyűlik össze.

A nyomozók felderítették a gyár utánpótlásraktárát is, ahol a külföldről behozott alapanyagokat tárolták. Innen összesen 14 kamionnyi áru került elő, 139 raklap cigisdobozokhoz használt karton, 76 raklap füstszűrő, 169 raklap cigarettapapír, 43 raklap fólia, 600 liter folyékony ragasztó és 30 raklap lefóliázott papírtekercs. Mindezen felül még cigarettapihentető gépet is találtak, ami nem jellemző az illegális gyártásra – írja Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közösségi oldalán.

A lefoglalt áru alapján a bűnbanda nagyjából 1 milliárd forintos kárt okozott, de ez az összeg még nőhet, mivel a szakértői vélemények még nem véglegesek.

Az akcióban húsz külföldi munkást és a bűnbanda irányítóit is őrizetbe vették, utóbbiak letartóztatását a bíróság elrendelte. A NAV jövedéki termékre elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz.

Tavaly és idén Spanyolországban, Görögországban, Belgiumban, Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában 6 illegális cigarettagyárban és a hozzájuk tartozó raktárakban összesen 72,8 millió szál hamisított, adózatlan cigarettát, 95,3 tonna vágott dohányt, valamint nagyjából 50 kamionnyi gyártáshoz szükséges alapanyagot (füstszűrőt, cigarettapapírt, csomagolóanyagot, ragasztót) foglaltak le a hatóságok. Ezekben az eljárásokban összesen 109 embert fogtak el.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 12. 16:03, csütörtök | Belföld

Munkanap-áthelyezés miatt módosul a vonatközlekedés a hétvégén

Pénteken a munkanapra, szombaton pedig a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok a szombati munkanap miatt

2019. December 12. 14:03, csütörtök | Belföld

Mérséklődnek a társadalmi különbségek Magyarországon

Mérséklődnek a társadalmi különbségek Magyarországon, a szegénység folyamatosan csökken, és Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján tovább nőtt az életszínvonal

2019. December 12. 13:11, csütörtök | Belföld

Magyar származású színésznő is szerepel A Gyűrűk Ura-sorozatváltozatában

A magyaros nevű Ema Horvath is csatlakozott A Gyűrűk Ura sorozatváltozatához.

2019. December 12. 11:04, csütörtök | Belföld

Egyre több a tananyag és az elvárás az egyetemeken – Tényleg túl vannak tehelve az egyetemisták?

Múlt héten megrázó hírről számolt be a magyar sajtó, amikor kiderült, hogy öngyilkos lett egy diák az Óbudai Egyetemen.