Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2019. November 13. 06:36, szerda | Belföld

Óriási illegális cigarettagyárat buktatott le a NAV

Óriási illegális cigarettagyárat buktatott le a NAV

Hatmillió szál cigarettát és további huszonnégymillióhoz elég dohányt talált a NAV egy budapesti illegális cigarettagyárban. Az üzemben rengeteg külföldi munkás dolgozott bezárva. A bűnbanda irányítóit letartóztatták.

A bandát, a több országban működő illegális cigarettagyárait és raktárait az OLAF és az EUROPOL segítségével sikerült megtalálniuk a hatóságoknak. A román és moldáv nemzetiségű személyekből álló banda a cigi gyártásához szükséges alapanyagokat hozott be külföldről, gépeket, dohányt, füstszűrőt, cigarettapapírt, cigisdobozokat. Ezek egy részét Magyarországon tárolták és felhasználták az itteni üzemükben, a többit pedig külföldre vitték.

A cigarettagyár egy budapesti ipartelepen lévő 1800 négyzetméteres bérelt raktárban működött. A raktárat teljesen átalakították a gyártáshoz, a falakat belülről hangszigetelték, mert belül porelszívő és szellőztető berendezés is működött. Pozdorja- és téglafalakkal külön dohányvágó-, fermentáló-, töltő-, dobozoló- és csomagolóhelyiségeket alakítottak ki.

A dolgozók lakrészét is a raktárban alakították ki, nem is engedték őket ki onnan.

Az ellátásukról az a két román-moldáv kettősállampolgár férfi gondoskodott, akik a cigi alapanyagait is vitték a gyárba.

A NAV dolgozói találtak bent egy működő és egy összeszerelésre váró gépsort, dohányvágó gépet, fermentálóberendezést, csomagológépet is találtak a gyártáshoz szükséges alapanyagok mellett. Amikor lecsaptak hatmillió szál már legyártott cigaretta, valamint 35 tonna finomra vágott fogyasztási dohány volt a gyárban, ami további 21 millió szál cigi előállításához lett volna elég. A gyártás nagyságát mutatja, hogy 300 kilogramm dohánypor volt a gyárban, amiből egy kiló nagyjából 3 millió szál cigaretta legyártásával gyűlik össze.

A nyomozók felderítették a gyár utánpótlásraktárát is, ahol a külföldről behozott alapanyagokat tárolták. Innen összesen 14 kamionnyi áru került elő, 139 raklap cigisdobozokhoz használt karton, 76 raklap füstszűrő, 169 raklap cigarettapapír, 43 raklap fólia, 600 liter folyékony ragasztó és 30 raklap lefóliázott papírtekercs. Mindezen felül még cigarettapihentető gépet is találtak, ami nem jellemző az illegális gyártásra – írja Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közösségi oldalán.

A lefoglalt áru alapján a bűnbanda nagyjából 1 milliárd forintos kárt okozott, de ez az összeg még nőhet, mivel a szakértői vélemények még nem véglegesek.

Az akcióban húsz külföldi munkást és a bűnbanda irányítóit is őrizetbe vették, utóbbiak letartóztatását a bíróság elrendelte. A NAV jövedéki termékre elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz.

Tavaly és idén Spanyolországban, Görögországban, Belgiumban, Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában 6 illegális cigarettagyárban és a hozzájuk tartozó raktárakban összesen 72,8 millió szál hamisított, adózatlan cigarettát, 95,3 tonna vágott dohányt, valamint nagyjából 50 kamionnyi gyártáshoz szükséges alapanyagot (füstszűrőt, cigarettapapírt, csomagolóanyagot, ragasztót) foglaltak le a hatóságok. Ezekben az eljárásokban összesen 109 embert fogtak el.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 11:01, hétfő | Belföld

Változik a Közlekedési Mobiljegyek ellenőrzése

A Volánbusz valamennyi járatán augusztus 1-jétől gyorsabb és egyszerűbb lesz a Közlekedési Mobiljegy applikációban megváltott menetjegyek, bérletek ellenőrzésének módja, az erre szolgáló QR kód leolvasással

2020. Július 06. 09:36, hétfő | Belföld

Jelentősen csökken az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

Hattal, 4189-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, vasárnap senki nem halt bele a fertőzésbe - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

2020. Július 06. 08:40, hétfő | Belföld

Északkeleten gyakoribb az iskolai erőszak

Az iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója magasabban reprezentált, mint a többi - mondta az oktatási államtitkár hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2020. Július 06. 07:25, hétfő | Belföld

Több mint kétszázötven határsértő ellen intézkedtek a hétvégén

273 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.