Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Szeptember 04. 09:55, szerda | Külföld

Óriási Tutanhamon-kiállítás Franciaország leglátogatottabb tárlata

Óriási Tutanhamon-kiállítás Franciaország leglátogatottabb tárlata

Több mint 1,3 millióan tekintették meg Párizsban az elmúlt öt hónapban a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított vándorkiállítást, ami új rekordot jelent a franciaországi időszaki tárlatok lát

A Grand Halle de la Villette kulturális központban 2019. március 23-án megnyílt Tutanhamon-kiállításra eladott jegyek száma meghaladta az 1,3 milliót, ami túlszárnyalja az első, 1967-es kiállítás látogatottságát, Utóbbi 1,24 millió érdeklődőt vonzott a Petit Palais kiállítócsarnokban, és ezt a rekordot azóta soha nem sikerült megdönteni – közölték a rendezvény szervezői.

A Párizsban szeptember 22-ig megtekinthető kiállítás nyitvatartási idejét a hatalmas érdeklődés miatt meghosszabbították: az utolsó három hétben este fél 11 óráig, pénteken és szombaton pedig éjfélig látogatható.

A Tutanhamon, az aranyfáraó kincsei című tárlat világkörüli turnén van, Párizsba első állomásáról, Los Angelesből érkezett, ahol 700 ezer látogatót vonzott. A francia fővárosból novemberben Londonba, a Saatchi Galériába megy tovább. A vándorkiállítás ismert állomásai között van még az ausztráliai Sydney is.

A tíz állomásost magába foglaló vándorturné 2024-ig tart. A leghíresebb egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírjában talált tárgyakból 150 látható, közülük 60 először hagyta el Egyiptomot.

A kiállításból befolyó összeget a várhatóan 2020-ban megnyíló kairói Egyiptomi Nagymúzeum támogatására fordítják. A vándortárlatot követően a kiállítási tárgyak visszakerülnek Egyiptomba, és a múzeum állandó kiállításán fognak szerepelni.

Forrás: turizmus.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt