Városlista
2020. április 1, szerda - Hugó

Hírek

2020. Február 25. 07:25, kedd | Külföld

Óriásit bukhat idén a világgazdaság - Több mint 1000 milliárd dollár veszhet oda a járvány miatt

Óriásit bukhat idén a világgazdaság - Több mint 1000 milliárd dollár veszhet oda a járvány miatt

Miközben a kínai gazdasági növekedést keményen lehúzzák majd a koronavírus hatásai, az Oxford Economics elemzői szerint az egész világgazdaság akár 1000 milliárd dollár fölötti károkat szenvedhet el a járvány miatt.

A kínai GDP növekedése idén már csak 5,4 százalékos lehet a tavalyi 6 százalék után. A gyengülés pedig elsősorban a koronavírus hatásainak tudható be – mondják az Oxford Economics elemzői.

A szervezet két modellt vázolt föl, amikor megkísérelte felmérni a lehetséges következményeket. Az első forgatókönyv szerint a járvány széles körben csupán Ázsiát érinti, aminek következtében a globális GDP 400 milliárd dollárral (0,5 százalékkal) csökken ebben az évben.

A második, ennél súlyosabb forgatókönyv szerint a járvány ennél szélesebb körben terjed el, az ázsiai feldolgozóipar megroppanása pedig világszerte keményen érezteti a hatásait. Ebben az esetben a globális GDP 1100 milliárd dolláros süllyedést (1,3 százalék) könyvelhetne el.

Összevetésképpen, egy ilyen kiesés nagyjából azt jelentené, mintha Indonézia teljes éves gazdasági teljesítménye kiesne a globális összképből – Indonézia a világ 16. legnagyobb gazdasága.

Az elemzők szerint a legnagyobb gyengülést a fogyasztói javak piaca és a turizmus szenvedheti el, de számolni kell az áttételes pénzügyi piaci, illetve befektetési hatásokkal is.

Mindazonáltal az Oxford Economics továbbra is úgy számol, hogy az igazán súlyos hatások elsősorban csak Kínát érintik majd, de ettől még – rövid távon – számolni kell világgazdasági hatásokkal is. A globális GDP-növekedés ennek eredményeként 0,2 százalékponttal maradhat el a korábban a várttól.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 01. 10:54, szerda | Külföld

Majdnem 860 ezer a fertőzöttek száma a világban

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre mintegy 74 ezerrel 859 796-ra nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 42 341-en vesztették életüket, az utóbbi egy napban körülbelül 4500-an.

2020. Április 01. 07:54, szerda | Külföld

Nagyon fájdalmas két hét vár az amerikaiakra

Nagyon fájdalmas két hét vár az amerikaiakra – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján kedden este a Fehér Házban.

2020. Április 01. 07:34, szerda | Külföld

Törökország 90 ezer rabot tervez kiengedni a börtönökből a járvány miatt

Törökország 90 ezer rabot szándékozik kiengedni a börtönökből az új típusú koronavírus-járvány miatt egy, a parlament elé kedden benyújtott törvénytervezet értelmében

2020. Április 01. 07:07, szerda | Külföld

Hétévi szabadságvesztéssel sújthatják a karantén megsértését Oroszországban

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők az orosz parlament által kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok,