Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2014. Március 26. 11:35, szerda | Belföld
Forrás: Miklós Melinda

Örökbefogadás a kétszeres csoda – változtak a rendelkezések

Örökbefogadás a kétszeres csoda – változtak a rendelkezések

Egy gyermek érkezését a legtöbb szülő egy csodaként éli meg. Az örökbefogadással családdá alakuló szülők-gyermekek pedig kétszeresen is megélhetik ezt a csodát. Az új Ptk-val változtak az örökbefogadás rendelkezései.

Az örökbefogadással nemcsak a szülők álma teljesül a gyermekáldás csodájával, de a magára maradt gyermek számára is megadatik a csoda, hogy ismét saját családja lehessen. A 2014. március 15-étől életbe lépett az új, magyar Polgári Törvénykönyv, amelynek örökbefogadáshoz kapcsolódó módosításai igen életszagúan, és úgy tűnik a gyakorlati munka tapasztalatait, felvetéseit is beépítve segíti ezt a csodát.
A legnagyobb előrelépés talán az adoptálás szakmai támogatásával és a zárt örökbefogadás ésszerű nyitásával állt be.

Az új PTK rendelkezések talán legfontosabb eleme, hogy a gyermek és törvényes képviselője – tehát az örökbefogadást követően az örökbefogadó szülei – mindenképpen megismerhetik a gyermek egészsége szempontjából jelentős, a vér szerinti szülőre vonatkozó egészségügyi adatokat. Ez a lehetőség függetlenül attól áll a családok rendelkezésére, hogy az örökbefogadás nyílt vagy zárt volt, vagyis, hogy az örökbeadó szülők hozzájárultak-e ahhoz, hogy gyermekük megismerje kilétüket (nyílt örökbefogadás esetében), vagy annak eltitkolását kérték (titkos adoptálás esetén).

Szintén egy fontos rendelkezés, hogy immáron – akár csak a nyílt örökbefogadás esetén – a titkos örökbeadáskor is lehetősége van a vérszerinti szülőnek döntését újramérlegelni, és megváltoztatni, feltéve, ha ezt a gyermek 6 hetes koráig teszi meg. Ezt követően, ha a vérszerinti szülő továbbra is gyermeke örökbefogadása mellett dönt, a gyermek új családjában nevelkedik. A származási családdal való kapcsolattartási lehetősége pedig az örökbefogadás formájától függ. Titkos adoptálás esetén ez értelemszerűen gyakorlatilag lehetetlen, nyílt esetén viszont – mivel a gyermek megismerheti vérszerinti szülei adatait – akár a vér szerinti rokonságára is kiterjedhet.

Örökbefogadás a kétszeres csoda – törvényi változások

Az örökbefogadás nyilvánvalóan mindkét esetében jóval több mint jogi procedúra, és számtalan hosszú távú hatásával kell megbirkózzon az általa létrejött családnak. Ezek kezelésében is előrelépett az új szabályozás, mert formájától függetlenül, az örökbefogadó család szakemberek általi támogatást kap az örökbefogadástól számított maximum öt évig. Ezzel a rendelkezéssel mind az örökbefogadó szülők szakértői támogatása biztosított, mind pedig a gyermek sorsának szakszerű nyomon követése.

A kettős csodát megélt család pedig az esetleg szükséges megfelelő segítségek és információk birtokában, megnyugtató, biztos háttérrel építheti fel közös életét, megtámogatva a szerencsére egyre gyakorlatiasabb törvényi szabályozással.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 07:54, péntek | Belföld

Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében

Siklóernyősöket sodort el a szél a Hármashatárhegyi repülőtér közelében csütörtökön kora este - közölte D. Tóth Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.

2022. Augusztus 12. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 11. 16:03, csütörtök | Belföld

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon