Városlista
2021. május 15, szombat - Zsófia

Hírek

2014. Április 23. 06:00, szerda | Belföld

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Ajándékozható-e az örökölt ingatlanrész gondokság alatt álló személynek, egyebek közt a témakörben erre keres választ az onlinejogsebesz.hu szakértőinél egy olvasó. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Kérdésem a következő: Anyukánk halála után a testvéremmel megörököltük a nagyszülői ház 1/4-ét, amit most szeretnénk a nagymamánknak ajándékozni. Az anyukánk övegyének haszonélvezeti joga van erre az 1/4-re. Kell a haszonélvező beleegyezése? A nagymamánk kizáró gondnokság alatt van, én vagyok a gondnoka. Kérdés, hogy ettől még neki ajándékozhatom a részemet? Hogy kell ezt elindítani és milyen iratokat kell beszerezni? Kb. mennyibe kerül egy ilyen procedúra?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel.

2014. 04. 01.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A cselekvőképességgel nem rendelkező személy részére ajándékozni lehetséges, az ajándékozás elfogadása tekintetében helyette a gondnoka jár el. A haszonélvező beleegyezése nem szükséges az ajándékozáshoz, természetesen az elajándékozott ingatlanilletőségen a haszonélvezeti jog továbbra is fennmarad. Amennyiben éppen a gondnok az egyik ajándékozó, úgy a gyámhatóság eseti gondnokot (általában egy ügyvédet) fog kirendelni, aki a szerződésben az ajándékot elfogadó nyilatkozatot a cselekvőképtelen személy helyett megteszi. Az eseti gondnok kirendelése iránti kérelmet a lakóhely szerint illetékes gyámhatóságnál kell előterjeszteni. Az eseti gondnok részére díjat kell fizetni, amelyet a gyámhatóság állapít meg (pár ezer Ft-os nagyságrendben). Az ajándékozás egyenes ági rokonok között illetékmentes, azonban a szerződéshez ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Az ügyvédi munkadíj a felek között szabad megállapodás tárgya, általában az ajándékozni kívánt ingatlan értékéhez igazodik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 15. 09:25, szombat | Belföld

Meghalt 73 beteg, 1039-cel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 73, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1039 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,

2021. Május 15. 09:08, szombat | Belföld

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

2021. Május 15. 08:35, szombat | Belföld

Stabil az állapota a miskolci megyei kórházban megkéselt ápolónőnek

Stabil az állapota a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház és egyetemi oktatókóházban csütörtökön megkéselt ápolónőnek, a kórházi dolgozó maradandó sérülést nem szenvedett

2021. Május 15. 08:07, szombat | Belföld

Gyilkosság történt Esztergomban

A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a 24 éves férfit, aki a gyanú szerint végzett áldozatával.