Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2014. Április 23. 06:00, szerda | Belföld

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Öröklés és ajándékozás gondnokság alatt álló személynek? – Jogos kérdés

Ajándékozható-e az örökölt ingatlanrész gondokság alatt álló személynek, egyebek közt a témakörben erre keres választ az onlinejogsebesz.hu szakértőinél egy olvasó. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Kérdésem a következő: Anyukánk halála után a testvéremmel megörököltük a nagyszülői ház 1/4-ét, amit most szeretnénk a nagymamánknak ajándékozni. Az anyukánk övegyének haszonélvezeti joga van erre az 1/4-re. Kell a haszonélvező beleegyezése? A nagymamánk kizáró gondnokság alatt van, én vagyok a gondnoka. Kérdés, hogy ettől még neki ajándékozhatom a részemet? Hogy kell ezt elindítani és milyen iratokat kell beszerezni? Kb. mennyibe kerül egy ilyen procedúra?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel.

2014. 04. 01.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A cselekvőképességgel nem rendelkező személy részére ajándékozni lehetséges, az ajándékozás elfogadása tekintetében helyette a gondnoka jár el. A haszonélvező beleegyezése nem szükséges az ajándékozáshoz, természetesen az elajándékozott ingatlanilletőségen a haszonélvezeti jog továbbra is fennmarad. Amennyiben éppen a gondnok az egyik ajándékozó, úgy a gyámhatóság eseti gondnokot (általában egy ügyvédet) fog kirendelni, aki a szerződésben az ajándékot elfogadó nyilatkozatot a cselekvőképtelen személy helyett megteszi. Az eseti gondnok kirendelése iránti kérelmet a lakóhely szerint illetékes gyámhatóságnál kell előterjeszteni. Az eseti gondnok részére díjat kell fizetni, amelyet a gyámhatóság állapít meg (pár ezer Ft-os nagyságrendben). Az ajándékozás egyenes ági rokonok között illetékmentes, azonban a szerződéshez ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Az ügyvédi munkadíj a felek között szabad megállapodás tárgya, általában az ajándékozni kívánt ingatlan értékéhez igazodik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 15:05, kedd | Belföld

A magyarok többsége beadatná a koronavírus elleni védőoltást egy felmérés szerint

A megkérdezettek többsége szerint lesz koronavírus elleni védőoltás legkorábban egy év múlva, amit a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának

2020. Augusztus 11. 14:12, kedd | Belföld

Csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest

2020. Augusztus 11. 12:08, kedd | Belföld

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel jövő áprilistól - mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója az M1 csatorna hétfő esti műsorában.

2020. Augusztus 11. 10:06, kedd | Belföld

Részletes járványügyi protokoll fogja segíteni az iskolákat szeptembertől

A kormány és a pedagógusok továbbra is arra készülnek, hogy hagyományos rendben kezdődhet meg szeptemberben az új tanév, de folyamatos az egyeztetés a lehetséges forgatókönyvekről.