Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2015. Március 02. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Örökség, ajándékozás, megtámadás

Örökség, ajándékozás, megtámadás

Fellebbezhet-e az egyik gyermek abban az esetben, ha szülője testvérének ajándékozza ingatlana tulajdonrészét? Válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Édesanyám 10 éve elhalálozott, így örököltem utána egy negyed tulajdonrészt, a húgom is, Édesapám pedig a fennmaradó 2/4 rész tulajdonosa maradt. A napokban kaptam a Földhivataltól egy Egyszerűsített határozatot-szemlét, melyben döbbenten láttam, hogy Édesapám ajándékozás címén a húgomra íratta az Ő 2/4 részét, melyre csak haszonélvezeti jogot tartott fenn. Édesapámmal mindeddig jó viszonyban voltam, én segítettem neki mindenben, hisz húgom kinn él Angliában, aki csak évente egyszer jön haza. Abban az időpontban is, mikor Ők a hátam mögött az ajándékozást megejtették, én szülőm élettársának a házában egy fürdőszoba komplett kivitelezésén dolgoztam. Ezzel, hogy szülőm a testvérem nevére íratta a saját tulajdonrészét, tulajdonképpen kizárt a későbbi öröklésből. Még a fellebezési határidőn belül vagyunk, kérdezném Önt, hogy mit tehetnék ez ügyben? Vagy esetleg az 1/4 tulajdonrészem ellenértékéhez hogy juthatnék hozzá? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az ajándékozás az érintettek közötti ügylet, ezt megtámadni azért, mert az Ön örökrésze elvész, nem tudja, hiszen mindenkinek joga van a saját vagyonával rendelkezni. Amire az eset körülményei függvényében lehetősége lehet, az a Ptk-nak az ún. „betudás”-ra vonatkozó rendelkezése alkalmazása, mely szerint a kötelesrész, vagyis a törvényes örökrész, a jelen esetben a hagyaték ½ részének a fele, vagyis a teljes hagyaték ¼ része erejéig lehet igénye a testvérével szemben, arrra, hogy az Ön örökrésze felét adja ki. Ezt az igényt a hagyatéki eljárásban tudja érvényesíteni.

7:83. § [Betudás]
(1) A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenes adományként kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani.
(2) Ha a kötelesrészre jogosult leszármazó az öröklésből kiesett, leszármazójának kötelesrészébe be kell tudni mindannak az ingyenes adománynak az értékét, amelyet ő és a kiesett felmenő kapott. Több leszármazó az adományt a hagyatékban való részesedésének arányában köteles betudni.
(3) Az örökhagyó a betudást - kifejezett nyilatkozattal - elengedheti. A betudás elengedése más jogosult kötelesrészét nem sértheti.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Nádas Gábor ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 10:57, hétfő | Belföld

Súlyosítást kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

A kényszerintézkedés és a kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezték a tavalyi Sziget Fesztiválon lebukott két holland drogkereskedő ügyében - tájékoztatta Fővárosi Fellebviteli Főügyészség hétfőn az MTI-t.

2020. Augusztus 03. 09:36, hétfő | Belföld

Amíg nincs koronavírus-vakcina, csak az eddigi módon lehet védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése

2020. Augusztus 03. 09:30, hétfő | Belföld

Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Életét vesztette egy épülő családi ház tetőszerkezetéről lezuhanó ember Gyömrőn vasárnap - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

2020. Augusztus 03. 08:01, hétfő | Belföld

Közjegyző: a lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni!

A lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni - mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 csatornán vasárnap reggel.