Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. December 27. 07:45, hétfő | Sport
Forrás: HírTV

Orosz olaj az Üllői úton

Orosz olaj az Üllői úton

Tudják, mi a közös pont az Amkar Perm és a Ferencváros labdarúgócsapata között? Az olaj. Előbbinél hiányzott a „fekete aranyat” felszínre hozó vállalatok támogatása, és vissza kellett lépnie az orosz bajnokság küzdelmeitől. Utób

Az elmúlt két évtizedben eleinte csak szivárgott, később már dőlni kezdett a pénz az orosz Premjer Ligába. A belpolitikai és gazdasági élet területeit gyakorlatilag egymás között „felosztó”, divatos szóval oligarcháknak nevezett orosz pénzemberek a labdarúgást is hasonló metódus szerint szabdalták fel. Az Urálon innen és túl működő klubok nem csupán a felnőtt-, de az utánpótláscsapataik mögött is olyan bőkezű támogatókat tudhatnak, mint Roman Abramovics Chelsea-tulajdonos. A gárdák akkor sincsenek gondban, ha az Abramovics-féle üzletemberek elkerülik őket, hiszen még mindig ott vannak a félelmetes nyereséget és felhőtlen gazdagságot garantáló olajvállalatok.

A Fradi iránt érdeklődő, Vagit Alekperov vezette Lukoil például a 12-szeres szovjet, kilencszeres orosz bajnok Szpartak Moszkvára vetette ki a hálóját néhány éve. A Gazpromot nemrég leköröző óriáscég természetesen nem állt meg az országhatáron, 2010 nyarán magával az AC Milannal kötött három évre szóló megállapodást. A hazai és európai futballpiacon jóval aktívabb Gazprom idén a Zenit Szentpétervárat (és az itt szereplő Huszti Szabolcsot) pénzelte bajnoki címig. A fél Kelet-Európát függésben tartó és az unió 25 százalékát földgázzal ellátó vállalat korábban „ébredt”. Az idén a Bajnokok Ligájába is bejutó Schalke mezén már hosszú évek óta a Gazprom felirata virít, de a szerb Crvena zvezda is Alekszej Miller bőkezűségének köszönheti (jó)létét. A cég legújabb befektetése a másodosztályból frissen feljutott Volga Nyizsnyij Novgorod lesz: mily meglepő, a becsődölt Amkarból éppen a volgamentiekhez igazolt nemrégiben orosz légiósunk, Gaál Miklós.

Visszatérve a permi csapatra: a 167 millió rubeles (körülbelül 1 milliárd forint) tartozás miatt visszalépő egylet egy éven belül a második a sorban, amely képtelen megfelelő befektetőket maga mögé állítani. Korábban az FK Moszkva kényszerült ugyanerre a lépésre.

„Minden valamirevaló sportgazdasági tankönyv alapvetésként tekint arra a törvényszerűségre, mely szerint a piac nagysága meghatározza az eredményességet. Minél nagyobb a piac, annál nagyobb lesz a vásárlóerő, és annál jobban szerepel a szórakoztatóipar részeként szolgáló csapat. Ha a szórakoztatóiparban tönkremegy egy vállalkozás, az annak a jele, hogy baj van a piaccal” – mondta el a Magyar Nemzet Online kérdésére Dénes Ferenc sportközgazdász, majd gyorsan hozzáteszi, „az orosz labdarúgópiacra viszont jelen pillanatban minden jellemző, csak az nem, hogy bajban lenne”.

Való igaz, az orosz bajnokság lassan az európai topversengések közvetlen közelében jár. A CSZKA Moszkva 2005-ben UEFA-kupát nyert, tavaly pedig a legjobb nyolc csapat közé verekedte magát a Bajnokok Ligájában. A Rubin Kazany tavaly idegenben verte 2–0-ra a világ egyik legjobbjának számító Barcelonát a BL csoportkörében, majd tovább is ment a 16 közé. A 2 éve UEFA-kupát nyerő, a 2010–2011-es idényben a hazai és portugál sztárokkal megerősített Zenit idén átveheti a stafétabotot, és ha a szentpéterváriak a bajnoki formát hozzák az európai porondon, alighanem bombameglepetést okozhatnak.

Főszerep vár a magyar focira is

Az orosz gárdák sikerének talán legbiztosabb záloga a mögöttük álló óriáscégek stabil anyagi támogatása. Dénes Ferenctől azt kérdeztük, vajon mi az oka, hogy a hasonló helyzetben lévő magyar vállalatok szinte teljes mértékben elkerülik a hazai klubokat. „A Mol azért például most odaállt az egyik csapat mellé, illetve a magyar utánpótlást segítendő volt korábban egy Mol–OTP-együttműködés is. Az olajipari cég már a 2000-es évek elején szerepet vállalt a magyar labdarúgásban, szóval nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a hazai óriáscégek negligálnák a sportágat, viszont én például nem szívesen vonnék párhuzamot a Gazprom és a Mol között” – fejti ki a sportközgazdász. A jövőt illetően viszont rendkívül pozitív képet fest: „A magyar futball mint szórakoztatóipar hamarosan meg fog erősödni, efelől semmi kétség. A piaci tendenciák is erre mutatnak, de a jelenlegi kormány is a cél mellett tette le a voksát.”

A Ferencvárosnál tehát jó eséllyel kiadhatják az új jelszót: irány Európa! Az Urálban pedig várják csak a(z olaj)csodát. (lm)

MNO – Gabay Balázs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a