Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 04. 07:28, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Oroszország ellenzi a további szankciókat

Oroszország ellenzi a további szankciókat

Oroszország ellenzi, hogy újabb szankciókkal sújtsák Iránt, és úgy véli, hogy folytatódhatnak a tárgyalások Teheránnal a vitatott atomprogramról.

Erősítette meg Oroszország ENSZ-nagykövete. Eközben Franciaország úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel, óvatossági intézkedésként csökkenti teheráni nagykövetségének létszámát.

Vitalij Csurkin pénteken tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy Moszkva szerint nem hatékonyak a „fenyegetések és az Irán elleni esetleges katonai akció lebegtetése”. Felszólította a nemzetek közösségét, hogy hagyjon fel a feszültség szításával, és igyekezzen előmozdítani a párbeszédet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 decemberében fogadta el az első szankciós határozatot Irán ellen, és azóta többször is szigorította a büntetőintézkedéseket annak reményében, hogy rákényszeríti a teheráni vezetést az urándúsítás felfüggesztésére és a tárgyalások megkezdésére. Irán azonban kitartóan dacol, és nem hajlandó lemondani az atomfegyverek előállítására is alkalmas dúsított urán előállításáról.

Az orosz diplomata hangsúlyozta: a négy szankciós határozat elfogadásakor Oroszország álláspontja az volt, hogy az intézkedéseknek célzottaknak kell lenniük, kizárólag az iráni nukleáris és rakétaprogram ellen irányulhatnak. „Bizonyos esetekben az elfogadott intézkedések súrolták a kijelölt határokat” – mondta.

Csurkin erősen bírálta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség november 8-án nyilvánosságra hozott jelentését, amelyben most először az ENSZ szakosított szervezete nyíltan katonai jelleget tulajdonított az iráni kormányzat nukleáris fejlesztési programjának. Szerinte a jelentés inkább PR-gyakorlat volt, mintsem komoly munka, és nagyon kevés új információt tartalmazott. Moszkvát „meglehetősen felzaklatta”, hogy a NAÜ-jelentés miatt kudarcba fulladtak erőfeszítései az Irán és a hathatalmi csoport közötti tárgyalások felújítására – mondta az orosz nagykövet, aki szerint a helyzet „nagyon összetett”, de Moszkva bízik abban, hogy a tárgyalások fonalát újra felveszik.

Franciaország úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel, óvatossági intézkedésként csökkenti teheráni nagykövetségének létszámát – közölték szombaton francia diplomáciai forrásból. Az intézkedés a diplomáciai személyzet egy részét és a Teheránban dolgozó összes francia hivatalnok családját érinti, ha nem is a teljes iráni francia közösséget. A távozásra kijelölt személyek napokon belül elutaznak az iráni fővárosból. Az idézett forrás nem mondta meg, hány ember távozásáról van szó, és azt sem, hogy ez mely intézményeket érinti, de az AFP szerint úgy tudni, hogy a mintegy harminc, diplomáciai útlevéllel rendelkező személy több mint fele otthagyja Iránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.