Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 20. 09:07, csütörtök | Helyi

Országos Czuczor Gergely Nyelvművelő versenyt rendeztek Győrben

Országos Czuczor Gergely Nyelvművelő versenyt rendeztek Győrben

Szerdán rendezték meg a Győr-Moson –Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Győri Tagintézmény Talentum Műhelyének szervezésében, a győri Kölcsey Ferenc Általános Iskolában az első országos Czuczor Gergely Nyelvművelő versenyt.

A legmesszebbről Pécsről és a Felvidékről is érkeztek diákok.

„16 évvel ezelőtt az Anyanyelvápolók Szövetsége győri csoportjának vezetősége elé- melynek több mint 30 éve tagja vagyok- azzal a felvetéssel álltam, hogy hagyományt teremtő céllal egy olyan magyar versenyt kellene szerveznünk, mely még nem volt a magyar nyelv-és irodalom versenyek palettáján Győr-Moson- Sopron megyében.” – emlékezett vissza Havasréti Béláné tehetséggondozó koordinátor, országos tehetségfejlesztő szakértő, Győr- Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Győri Tagintézmény Talentum Műhelye, a verseny szervezője.

Az ötlet megálmodását, a verseny teljes szervezését, a kivitelezését, egyáltalán a verseny mikéntjét rá bízták.
Újszerű versenyen gondolkozott. Fő célja a magyar nyelv humorának, játékosságának gazdagságának megláttatása, gyakorlása.
Kiemelten fontos volt számára a gyermekek nyelvi intelligenciájának fejlesztése, a közmondások, szólások minél sokrétűbb felismerése.

A helyszínt 10 éve a győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola bocsátja rendelkezésükre.

A magyar szakos kollégák versenyhez való áldozatkész hozzáállása kiemelkedő, akik nélkül e verseny nem tarthatna töretlenül 16 év óta. A Kölcsey Iskola magyar munkaközössége pedig egy emberként áll Rácz Attila Róbertné igazgató-helyettes mögött, és vesz részt minden évben a zsűrizésben, a feladatlapok kijavításában.

A verseny ezévi meghívott vendégei Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Kazinczy-és Pethő Sándor-díjas rádiós újságíró, az első női kormányszóvivő, a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke és szóvivője; Kovács Zsuzsanna, az Anyanyelvápolók Szövetségének irodavezetője; Bajnok Ildikó, a Győr- Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója; Blazovicsné Varga Marianna, a Győri Tankerületi Központ igazgatója; valamint Rogácsné Szimeiszter Helga tagintézmény-vezető, országos tehetségfejlesztő szakértő, tehetségfejlesztő pszichológus– voltak.

Megnyitóbeszédet mondott Rózsavölgyi László - Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke.

A Kölcsey Iskola diákjai - Élő Boglárka (8.o.)-vers, Varga Emília (8.o)-fuvola és Erdélyi Dorka(8.o.) -gitár - egy kis műsorral is kedveskedtek.

Miért épp a Czuczor Gergely Nyelvművelő verseny elnevezést kapta?
Az elnevezéshez Baksa Péter tanár úr - aki a szakmájában nagy szaktekintélynek örvend - segítségét kérte annak idején a főszervező. Mivel ő az Anyanyelvápolók Szövetsége győri csoportjának titkára is, nagy örömmel segített. Czuczor Gergely nevét javasolta, aki többek között költő és nyelvtudós is volt, több évig Győrött tanított.

A verseny idén országossá nőtte ki magát egy sikeres EFOP pályázat elnyerésével, a Győr-Moson- Sopron megyei Pedagógia Szolgálat égisze alatt. Az idei évben 20 diák versenyzett. 5-6. és 7-8. osztályosok.
A versenyen írásbeli és szóbeli feladatokat kell megoldaniuk a tanulóknak. A feladatok nem tananyagot ölelnek fel, de a központi felvételik stílusa felismerhető bennük.
A szóbeli feladatokat minden évben Veszprémi- Papp Andrea, a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium magyartanára viszi a verseny napján.

A zsűri tagjai: Rácz Attila Róbertné Trudi, Lőrincz Márta, Faller Eszter,Szabaczky Edit, Frühwirth Ildikó - a Kölcsey Iskola tanára; Dr Unti Mária – Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János kar nyugalmazott docense; Veszprémi-Papp Andrea- Péterfy Sándor Evangélikus Iskolaközpont; Dr Juhász Attiláné- Gyárvárosi Általános Iskola, Havasréti Béláné- Győr- Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Győri Tagintézmény Talentum Műhelye, tehetséggondozó koordinátor, országos tehetségfejlesztő szakértő.

Horváth Ferenc művelődésszervező a szünetben játékoztatta meg a gyerekeket, majd a tanárokat, szülőket.

"Nagyon izgalmasak, színesek, kreatívak, elgondolkodtatóak voltak a feladatok, bár valamelyikkel kicsit küzdöttem. Remélem, jövőre is bejutok az országosra!" - írta és mondta a szervezőknek a legtöbb diák, a verseny után. A rendezvényhez ajándékokkal hozzájárult az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Győri Tankerületi Központ és, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark is.

A verseny eredményei:


5-6. osztály


I. Valent Vilmos - Tehetségműhely Közhasznú Alapítvány Pest, felkészítő tanár: Rosivall Kinga

II. Baráth Anna - Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola - Felvidék, Komárom, felkészítő tanár: Kocsis Piroska

III. Tóth Beáta Klára- Szent Mór Iskolaközpont, Baranya megye, Pécs Felkészítő tanár: Abai Zsuzsanna

IV. Kovács Ákos - Kodály Zoltán Ének-zenei
Általános Iskola, Győr. Felkészítő tanár: Szalayné Hécz Tünde


V. Györe Sára - Rábapatonai Általános Iskola Felkészítő tanár: Kertainé Bognár Ilona

7-8. osztály

I. Térdig Viktória - Noszlopy Gáspár Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Marcali, felkészítő tanár: Kovácsné Horváth Zsuzsanna

II. Kondor Balázs - Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr Felkészítő tanár: Polczerné Újlaki Csilla

II. Kubik Ármin - Gyárvárosi Általános Iskola, Győr Felkészítő tanár: Dr Juhász Attiláné

III. Károlyi Zsófia - Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Felvidék, Komárom, felkészítő tanár: Kocsis Piroska

IV. Bencsik Lara - Istvánffy Miklós Általános Iskola, Baranya megye, Szigetvár Felkészítő tanár: Rácz Alexandra

V. Hirt Aliza - Istvánffy Miklós Általános Iskola, Baranya megye, Szigetvár, felkészítő tanár: Rácz Alexandra

Írta: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.