Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 02. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Országosan a megkérdezettek harminc százaléka van a szigorítás mellett

Országosan a megkérdezettek harminc százaléka van a szigorítás mellett

Több hónap után először október utolsó hetében emelkedett 30 százalékra azoknak az aránya, akik a koronavírus-járvány ellen szigorúbb intézkedéseket várnak el - közölte a Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették: a kormány éppen az adatfelvétel után nem sokkal jelentett be újabb szigorító intézkedéseket.

Reprezentatív közvélemény-kutatásukat ismertetve emlékeztettek arra, hogy a Nézőpont Intézet a koronavírus-járvány kitörése óta vizsgálja, a magyar felnőttek elegendőnek tartják-e a kormányzati intézkedések szigorúságát.

A harmadik hullám lecsengése után, nyáron és kora ősszel tízből hatan éppen megfelelőnek találták a szabályok szigorúságát - hangsúlyozták.

Október utolsó hetében azonban, bár a szigorúság aktuális mértékével egyetértők aránya nem csökkent a hibahatárt meghaladó mértékben (58 százalék), a több kikényszerített fegyelmet akarók aránya 25-ről 30 százalékra nőtt, és az aktuális intézkedéseket túl szigorúnak tartók aránya is 8 százalékra csökkent.

Azaz tízből hárman követelték már a koronavírus elleni intézkedések szigorítását, amelyet a kormány éppen a Nézőpont Intézet adatfelvételének csütörtök délelőtti lezárulta után jelentett be - írták.

Közölték: az október utolsó hetében készült kutatás azt is megmutatta, hogy az intézkedések szigorítását elsősorban a kormánykritikusok kívánták. Közülük tízből hatan (61 százalék) szigorításpártiak voltak és csak ketten (19 százalék) mondták azt, hogy az aktuális szabályok megfelelőek. Ezzel szemben a kormánypárti része a társadalomnak háromnegyed részt (76 százalék) elégedett volt az intézkedések szigorával, és csak hatoduk (17 százalék) kívánta a nagyobb fegyelem elrendelését.

A Nézőpont Intézet szerint ez azt mutatja, hogy a kormány a vele szimpatizálók és a kritikusok igényeit is kielégítette lépéseivel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja. Emellett november 1-től maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön és látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben, a szociális intézményekben utóbbiról a vezető dönthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.