Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2019. December 09. 17:37, hétfő | Belföld

Országosan csap le a NAV most a karácsonyi vásárokra

Országosan csap le a NAV most a karácsonyi vásárokra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) most már szinte kivétel nélkül minden megyében a karácsonyi ünnephez köthető kereskedőket, piaci árusokat tartja fókuszban az adóellenőrzések vizsgálata során.

Az ellenőrök Budapesten december 23-ig, illetve az év végéig folyamatosan ellenőrzik a vásárokon, piacokon, kitelepüléseken és a bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítókat, vendéglátókat és szolgáltatókat.

Bács-Kiskun megyében az év végéig kiemelten ellenőrzik a zöldség- és gyümölcskereskedőket.

Baranya megyében a vidéki ellenőrzések mellett az ellenőrök folyamatosan jelen lesznek a pécsi adventi vásáron, vasárnap pedig a vásártéren. Emellett az oktatási intézményekben folytatják a takarítók ellenőrzését.

Békés megyében december 9 és 13 között szaloncukor, édesség, karácsonyi ajándék kereskedőket ellenőriznek a megye piacain, valamint a Csaba Center bevásárlóközpontban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében december 11. és 14. között az egész megye területén fokozottan ellenőrzik a fenyőfát, karácsonyi díszeket és egyéb adventi termékeket árusítókat.

Fejér megyében az operatív ellenőrzések az adventi vásárokra terjednek ki december 9. és 14. között.

Győr-Moson-Sopron megyében december 24-ig az adventi vásárokat és a piacokat ellenőrzik Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron.

Heves megyében a NAV munkatársai az adventi vásárokon, piacokon, az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítókat a társhatóságokkal párhuzamosan ellenőrzik az év végéig.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében december 31-ig a piacokon, kistelepüléseken és a bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítók és szolgáltatók kerülnek sorra.

Komárom-Esztergom megyében december 23-ig az üzletekben, piacokon, kitelepüléseken és az adventi vásárokon az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítókat, vendéglátókat és szolgáltatókat ellenőrzik.

Téli ellenőrzés-sorozatot tart a NAV Nógrád megyében, ahol december 31-ig a pirotechnikai eszköz, az édesség, a szaloncukor, a játék, az illatszer, a fenyőfa árusokat ellenőrzik a forgalmas rendezvényeken, a téli időszakhoz kötődő eseményeken, vásárokon.

Pest megyében a vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepekhez köthető vendéglátókat és szezonális termékeket árusítókat ellenőrzik.

Somogy megyében folyamatos jelenléttel ellenőrzi az adó-és vámhivatal a fenyőfaárusokat, az édességgel és kézműves termékekkel kereskedőket egészen a hónap végéig az állandó piacokon, vásárokon, az adventi vásárokon és az alkalmi kitelepüléseken.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vidéki települések ellenőrzése mellett hét közben Nyíregyháza piacterein, közterületein, míg szombaton a megye egyéb településeinek közterületein, piacain ellenőrzik a kereskedőket, valamint az építőipari alkalmazottak bejelentését.

Tolna megyében ugyancsak az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítókat (játék, ajándék, édesség, fenyőfa, hús és hal) ellenőrzik a megye egész területén a hónap végéig. Ugyancsak december végéig számíthatnak ellenőrzésre a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó szezonális termékeket árusítók az adventi vásárokban, üzletekben, piacokon Vas megye területén december 31-ig, továbbá december 23-ig Veszprém megye területén is, ahol a szezonális termékeket értékesítők mellett az édesség- és ajándékárusok, valamint a fenyőfa-kereskedők is számíthatnak a revizorok felbukkanására.

Zala megyében december 24-ig az adventi vásárokat és a piacokat ellenőrzik.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült, ahol sokkal részletesebb, akár településekre lebontott információk is találhatók.

Forrás: origo.hu

Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 27. 11:01, hétfő | Belföld

Két év múlva jöhet először gáz a Török Áramlaton keresztül Magyarországra

Először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül Magyarországra

2020. Január 27. 08:44, hétfő | Belföld

Több mint száz határsértővel szemben intézkedtek a hétvégén

124 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

2020. Január 27. 08:43, hétfő | Belföld

Emelhetik a diákhitel maximális összegét

A felsőoktatási hallgatók megnőtt kiadásai indokolttá teszik a szabad felhasználású Diákhitel 1 maximális összegének emelését - a témáról hétfői számában ír a Világgazdaság.

2020. Január 27. 05:03, hétfő | Belföld

Melegszik az idő a héten

Melegszik az idő a héten, a hétvégén helyenként 10 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.