Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 15. 17:52, csütörtök | Belföld

Összekapcsolják a budapesti HÉV vonalakat

Összekapcsolják a budapesti HÉV vonalakat

Elindult a H5-ös szentendrei, a H6-os ráckevei és a H7-es csepeli HÉV-ek korszerűsítésének, összekötésének tervezési előkészítése, melyről most jelent meg a támogatási döntés.

A pályázat eredményeképpen elkészül az érintett HÉV-vonalak összekötésének, rekonstrukciójának terve a következő években.

Az Origo már korábban beszámolt arról, hogy a frissen elkészült Budapesti Mobilitási Terv keretén belül, a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a H5-ös HÉV vonal fejlesztését érintő kormányhatározatok módosítását annak érdekében, hogy a vonal Békásmegyer és a belváros közötti szakaszát metróüzemre alakítsák át, tekintettel a H5-ös HÉV fontosságára, utasforgalmának nagyságára.

Ennél azonban jóval komolyabb tervek is léteznek a H5-ös HÉV további fejlesztésére, amelynek bizonyítéka, hogy a Támogatott projekt keresőben most megjelent a „H5–H6/H7 vonalak összekötése – az észak-déli városi-elővárosi gyorsvasút fejlesztésének előkészítése" nevű projekt, mely a „Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a Közép-magyarországi régióban" számú IKOP-3.1.0-15-es pályázaton 13,7 milliárd forintos - 100 százalékos - támogatást kapott, 2019. augusztus 10-i támogatási döntési dátummal.

A fejlesztés célja, hogy az észak-déli városi-elővárosi vasúti tengely fejlesztésének előkészítéseként megkezdődjön a H5-ös szentendrei, a H6-os ráckevei és a H7-es csepeli HÉV-ek korszerűsítésének, összekötésének tervezési előkészítése. Ezen belül a H5 Szentendrei HÉV-vonal korszerűsítése, továbbá a H7 Csepeli és H6 Ráckevei HÉV vonalak korszerűsítése, összekapcsolása és meghosszabbítása is tárgya a tervezésnek, egészen a Kálvin térig.

A pályázat nyertese, a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt fog készíteni az észak-déli városi-elővárosi gyorsvasút fejlesztésének Duna alatti összekötésére. A projektek átfogó célja átszállásmentes, vagy kevesebb átszállással járó közösségi közlekedési kapcsolatok biztosítása, új HÉV-járművek közlekedéséhez szükséges infrastruktúra tervezése és magasabb szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedés megteremtése.

A célok között szerepel továbbá az utazási sebesség növelésének lehetősége a HÉV-vonalakon, az esélyegyenlőség biztosítása, az utazási komfort és az utastájékoztatás minőségének javítása, a HÉV-vonalak környezetének rendezése és a közvetlen belvárosi kapcsolat létesítése a metróvonalakkal.

A két déli (H6, H7) HÉV-vonal a teljes Csepel-szigeti valamint a pesterzsébeti, soroksári térséget szolgálja ki. A térségek korszerű közlekedési kapcsolatokkal nem, vagy csak érintőlegesen ellátottak. A projekt megvalósításának fontos célja a közösségi közlekedés színvonalának javítása, hosszabb távon a tömegközlekedés arányának lehetőség szerinti növelése, átszálló és módváltó csomópontok létrehozása a korszerű és hatékony hálózati átjárhatóság erősítése érdekében a MÁV, a BKK és a VOLÁNBUSZ között.

A tervezés során érintik a kapcsolódó felszíni autóbusz hálózatot és kiváltanak egyes szintbeli közúti-vasúti keresztezéseket is.

A tervezés számol majd a H5 HÉV és a MÁV 2-es fővonal között közvetlen kapcsolattal is, méghozzá olyan új átmérős viszonylatszervezéssel, amely a közösségi közlekedés jelentős térnyerését eredményezheti.

Noha a pályázati rendszerbe csak most, a támogatás döntési dátumával került be a pályázat, azonban annak megvalósítása már 2018. november 10-e óta folyik. A projekt megvalósítási határideje, amire a részletes tervek elkészülnek, 2023. december 31.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Jászai Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -