Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. Március 01. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Ősvilági szörnyek nyomait fedezhetjük fel

Ősvilági szörnyek nyomait fedezhetjük fel

Március elsejétől ismét látogatható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A cápafogakkal hintett tengerparti föveny, a szubtrópusi erdő megkövesedett fái, az egzotikus növénylenyomatok, az ősvilági szörnyek lábnyo

Szekeres Rita, az ipolytarnóci látogatóközpont kommunikációs vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: az „Ősvilági Pompejként” is emlegetett park a téli pihenő után az egyedülálló látványosságai mellett több újdonsággal is szolgál: ősállatok élethű szobrai, megkövesedett lábnyomaik és az őket életre keltő négydimenziós mozi mellett még egy rackanyájat is láthatnak itt a turisták, amellyel a kiterjedt gyepterület karbantartását végzik.

A Kárpát-medence születése című állandó bemutató mellett pedig időszaki kiállítás nyílik Alapfy László fotóiból Megkövesedett fák címmel, amely amerikai nemzeti parkokat, köztük a Petrified Forestet mutatja be. Az ősmaradványos terület a márciusi hosszú hétvégén is minden nap nyitva tart majd a látogatók előtt. A MÁV-Start március végétől különvonatokat is indít Ipolytarnócra Budapestről, áprilistól pedig Békéscsabáról.

A Nógrád megyei Ipolytarnócon található kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. Ipolytarnócot 1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, Európa Diplomával tüntették ki. 2010-ben a világ első, határon átnyúló geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark szakmai központjává vált, a geoturizmus fellegvára lett. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt