Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Május 15. 14:35, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Ősz óta nem kapnak bért – „ellentámadásba” lendülnek

Ősz óta nem kapnak bért – „ellentámadásba” lendülnek

Tavaly ősz óta késnek a fizetések a kiskunfélegyházi Ganz-Röck-gyárban - a dolgozók már azon gondolkodnak, adócsalásért és sikkasztásért jelentik fel a céget. A szakszervezet a rendkívüli felmondásban lát megoldást. Az alkalmazottak

Az erőművi berendezéseket, kazánokat gyártó Ganz-Röcknél 2009 őszén merültek fel komolyabb fizetési problémák először. A gyár késett a bérek kifizetésével, később nem tudta kifizetni a teljes összegeket, most pedig már egyáltalán nem tud fizetni dolgozóinak. „Tavaly szeptember óta küzdünk, házakat, autót vittek el az emberektől. Nem tudjuk fizetni a közüzemi számlákat, adósság, adósság hátán van mindenkinél. Így élünk most jelen pillanatban" - mondta Nánási János, a TE Ganz-Röck Zrt. dolgozója.


A fizetési elmaradások miatt a dolgozók februárban kéthetes sztrájkot tartottak. Április elején azonban úgy tűnt, megoldódik a gyár anyagi helyzete: mivel állami garancia mellett a Magyar Fejlesztési Bank kétmilliárd likviditási hitelt nyújt a cégnek, a dolgozóknak megígérték, június 15-ig minden tartozásukat rendezik. A héten azonban az igazgató újabb fizetési haladékot kért - ezúttal augusztusig. „Nincs jövőképünk. A vezérigazgató úr arra hivatkozik, hogy a menedzsment azt az utasítást adta, hogy meg kell akadályozni, hogy felszámolják a gyárat, és fel kell építeni ismét. Én ezt is megértem, viszont miből, hogyan?" - tette fel a kérdést Molnár István, a TE Ganz-Röck Zrt. sztrájkbizottságának elnöke.

Sztrájkolni sem tudnak

A dolgozók sztrájkolni már nem tudnak, mert nincs is annyi munka, hogy a tiltakozásuk hatékony legyen. De a fizetési felszólítással és a fizetési meghagyással sem tudnak élni, mert a cég számláján nincs pénz, és február óta nem kapnak bérjegyzéket. „A bérpapírjainkat nem kapjuk meg időben, jelen pillanatban még csak a februári bérünk van számfejtve. Nem tudjuk a pontos összeget sem meghatározni, amivel esetleg fizetési felszólítással fordulhatnánk először a munkáltató felé, illetve a törvényes határidők után a bíróságra menni" - közölte Kengyel Gábor, a TE Ganz-Röck Zrt. szakszervezeti vezetője.


A Vasas Szakszervezet egy éve próbál segíteni az alkalmazottakon, de a pénteki munkásgyűlésen már ők sem láttak más megoldást, a rendkívüli felmondást javasolták a dolgozóknak. Ebben az esetben az elmaradt béreken kívül végkielégítést is kellene fizetnie a cégnek. „Ha a dolgozók tömegesen választják a Vasas Szakszervezet által javasolt megoldást, - a rendkívül felmondást, - kibújik a szög a zsákból. Valóban akarják a tulajdonosok, a menedzsment ezt a gyárat működtetni? Ha akarják, akkor egy ilyen felmondásra az lesz a válasz, hogy: uraim, ne menjenek el, hát leáll a gyár" - nyilatkozta Sárosi Péter, a Dél-alföldi Vasas Szakszervezeti Szövetségének regionális elnöke.

A járulékokat sem fizeti a gyár


A 320 főt dolgoztató cég hónapok óta a járulékokat sem fizeti az alkalmazottai után, emiatt a dolgozók nem tudnak elmenni táppénzre, vagy gyedre illetve gyesre sem, így most jogi lépéseket tesznek. „Feljelentést fogunk a cég ellen tenni csalás, sikkasztás és adócsalás bűntettében" - mondta Nánási János dolgozó.


A Ganz-Röck vezérigazgatója csak a jövő héten hajlandó nyilatkozni az ügyben.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.