Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 05. 07:20, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Osztrák-magyar energiahatékonysági tanácsadó létesül uniós forrásból

Osztrák-magyar energiahatékonysági tanácsadó létesül uniós forrásból

Közösen épít ki energiahatékonysági tanácsadó hálózatot a nyugat-dunántúli térségben a bécsi és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Az ausztriai Energiagazdálkodási Intézet, valamint a Centrope közép-európai régiót Magyarországon képviselő Ceurina Kft. A 2014 február végéig tartó Energiahatékonysági Szolgáltató Iroda kezdeményezés az AT-HU osztrák-magyar határ menti együttműködés részeként valósul meg. A program megvalósítását az unió csaknem 500 ezer euróval támogatja.

Szokolay Örs, a Ceurina ügyvezetője elmondta: a kezdeményezés több mint két éve alatt az osztrák szakemberek legalább húsz, elsősorban épületgépész végzettségű nyugat-dunántúli tanácsadót képeznek majd ki magyarországi és ausztriai helyszíneken. Az önálló munkához szükséges ismeretek elsajátítását követően a kiképzett energiahatékonysági tanácsadók két-három (az önkormányzatok számára ingyenes) feladat megvalósításában bizonyítják majd szakértelmüket: új és már működő közintézmények energiatakarékos üzemeltetésére dolgoznak majd ki konkrét, számításokkal megalapozott, gyorsan megtérülő megoldásokat.
Az összefogás résztvevői azt remélik a kezdeményezéstől, hogy a közintézmények mellett gazdasági vállalkozások is nagy számban veszik majd igénybe a 2014-től minden szereplő számára elérhető szolgáltatást, így a térségben a most még nagymértékben tapasztalható energiapazarlás pár éven belül látványosan csökken.
A bevezetendő modell mintája ÖkoBusinessPlan néven tíz éve működik sikeresen Bécsben. A szervezett tudatformálás eredményeként az osztrák fővárosban az új beruházások többsége már a leghatékonyabb energiahasználatot szavatoló műszaki megoldásokkkal valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.