Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Szeptember 06. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Öt évvel Katrina után: New Orleans idősebb, gazdagabb és homogénebb

Öt évvel Katrina után: New Orleans idősebb, gazdagabb és homogénebb

Öt évvel ezelőtt csapott le hatalmas erővel a Katrina hurrikán New Orleans városára. Napjainkra a város bár újjáépült, de demográfiai mutatói némileg megváltoztak. A lakosság átlagéletkora és átlagos jövedelme magasabb lett, összet

Öt éve történt...

Öt évvel ezelőtt augusztus végén csapott le a Katrina hurrikán Louisiana partvidékére. A vihar a második legtöbb halálos áldozatot követelő természeti csapásként írta be magát az Egyesült Államok történetébe, romba döntve és a védőgát átszakítása után áradással sújtva New Orleans városát. Bár az épületeket újjáépítették és az élet újraindult, a vihar számos, így demográfiailag is kimutatható változást eredményezett a város életében.

A Nielsen piackutató adatai szerint 1,3 millió lakosával 2000-ben New Orleans volt az USA 35. legnagyobb városa, ám a 2005-ös hurrikánt megelőzően és azt követően közel 600 ezer lakosa hagyta el. A lakosság száma 793 ezer főre, rangsorolása az 59. helyre esett vissza. A természeti csapást követő évben a korábbi lakosok egy része visszatért, a város népessége 993 ezer főre emelkedett. A 2010-es becslések szerint öt évvel a pusztító vihar után valamivel kevesebb, mint 1,2 millióan élnek a Mississippi folyó partján fekvő városban. Az előrejelzések szerint New Orleans a következő öt évben sem éri el régi nagyságát, 2015-re népességszám várhatóan 1,26 millió fő lesz.

Egy természeti katasztrófa demográfiai hozadéka

Mivel a korábbi lakók egy része nem tért vissza, a lakosság részleges kicserélődése okán a város demográfiai összetétele kimutathatóan megváltozott az elmúlt öt évben: a régió etnikailag kevésbé változatos képet mutat, az ott élők valamelyest idősebbek és némileg jómódúabbak lettek.

New Orleans lakosainak átlagéletkora 2005-ben egészen pontosan 34 év volt, a természeti katasztrófa közvetlen és közvetett hatásainak eredményeként azonban ma már ez az érték 38,8 év. A városban élők anyagi helyzete is javult, öt évvel ezelőtt ugyanis az átlagkereset 31 ezer dollár körül volt, ma pedig valamelyest meghaladja a 39 ezer dollárt. A vihar New Orleans etnikai összetételét is módosította. Korábban a fehér bőrű, nem spanyol lakosság aránya a teljes populáción belül 25,8 százalék volt, míg ma ez az érték közel 31 százalék.

A szakértők szerint a változások oka, hogy a Katrina különösen nagy károkat okozott az afrikai-amerikaiak lakta városrészekben, akik jellemzően az alacsonyabban fekvő területeken éltek. Az érintett társadalmi csoport rosszabb anyagi helyzete számukra és az alacsonyabb státuszú, bérlakásokban élők számára nem tette lehetővé, hogy a vihar elvonulása után visszatérjenek, és újjáépítsék otthonaikat.

Az ország nincsen jobban felkészülve?

A Katrina hurrikán pusztításának ötödik évfordulója kapcsán készített felmérés szerint Amerika jelentős része nem érzi magát felkészültebbnek a természeti csapásokkal szemben. A Pew Research Center adatai szerint az ország lakosságának csak 38 százaléka bizakodó, 57 százaléka azonban úgy látja, ma sem tudnának jobban védekezni a természeti csapásokkal szemben, mint öt évvel ezelőtt. Az adatok szerint az amerikaiak pártállástól és etnikai hovatartozástól függetlenül szkeptikusok az ország felkészültségét illetően. Egyedüli kivételt a felsőfokú végzettségűek képeznek, esetükben ugyanis a megkérdezettek 49 százaléka szerint nem változott a helyzet, 46 százalék szerint azonban az ország 2010-ben felkészültebben tudja kezelni a természeti katasztrófákat, mint korábban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.