Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Július 19. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Ötből egy amerikai tini dohányzik

Ötből egy amerikai tini dohányzik

Amerikai statisztikai adatok szerint az országban jelenleg ötből egy amerikai tinédzser dohányzik. Habár sokan vannak, akik nem élnek a káros szenvedéllyel, a dohányos fiatalok száma nem csökken elég gyors ütemben.

181 ezerrel többen gyújtanak rá



Az Egyesült Államokban a betegségek felügyeletét és megelőzését irányító Centers for Disease Control and Prevention (CDC) statisztikai adatai szerint erőteljesen lelassult a dohányzó fiatalok számának csökkenési üteme, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem sikerül elérni a közegészségügyi tervekben 2010-re célként kitűzött arányszámot. Az idei évre 16 százalék alá kívánták volna csökkenteni a dohányzó fiatalok arányát, de az adatok szerint a tavalyi év végén a fiataloknak még mindig 19,5 százaléka dohányzott.


Az egészségügyi központ adatai szerint 1991 óta tavaly először csökkent 20 százalék alá a dohányosok aránya a tinédzserek körében. A legmagasabb értéket 1997-ben mérték, akkor a cigarettázó fiatalok aránya meghaladta a 36 százalékot.


A szakértők a friss adatokat elemezve hangsúlyozták, biztató eredmény, hogy ötből négy fiatal nem gyújt rá, ellenben aggasztó, hogy a dohányosok számának csökkenése elvesztette korábbi lendületét. 1997 és 2003 között mintegy 40 százalékkal, 2003 és 2009 között azonban csak 11 százalékkal mérséklődött a dohányosok aránya az iskoláskorú fiatalok között.


A Campaign for Tobacco-Free Kids adatai szerint 2010-ben újabb több mint 181 ezer amerikai fiatal kezdett el dohányozni országszerte. Az Egyesült Államokban tízből kilenc felnőtt még a tinédzser éveiben szokik rá a káros szenvedélyre.



A magyar tinik is cigiznek



A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly szeptemberi jelentése szerint Magyarország a negyedik legrosszabb helyen áll a tinédzserkori dohányzás tekintetében a vizsgált harminc ország közül. A tanulmány szerint a 15 éves magyar fiatalok 21 százaléka gyújt rá hetente legalább egyszer. A Fanta TrendRiport sem fest szebb képet a magyar fiatalok káros szenvedélyeiről. 2009-es felmérésük eredményei szerint a 15 és 19 év közöttiek 35, míg a 20-25 évesek 44 százaléka dohányzik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő