Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2010. Január 22. 07:24, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Óvjuk bőrünket télen is

Óvjuk bőrünket télen is

Tél van, fázunk, ráadásul a bőrünk gyakran húzódik, kivörösödik a csípős szabad levegőn. Sürgős lépésekre van tehát szükség a testünket a külvilágtól elválasztó, élő határvonal, a bőr védelmére. Ennek legjobb módja, ha sp

Arcunk és kezünk bőre különösen kitett az időjárás viszontagságainak, a klimatikus hatásoknak, és könnyen sérül, ha „agresszió" éri. Noha ruhától védett, ilyen kiemelt rész a lábszár és a lábfej is, de érezhetjük, hogy a hideg hat az egész testünkre.

Megfelelő krémekkel, testápoló szerekkel felfegyverkezve azért kivédhető a tél támadása ezen a téren is. Komfortérzetünk érdekében figyeljünk jobban a tisztálkodás utáni bőrápolásra, a meleg, fűtött szobában a hideg, kinti levegő hatásaira való felkészülésre, és cseréljük le megszokott készítményeinket fokozottan hidratáló, a hideg évszakban alkalmazandó, speciális krémekre, testápoló szerekre. Így megelőzhetők a bőrirritáció és -érzékenység tünetei.

Ködös, hideg idő: húzódik a bőr

A vérkeringés csökkenése miatt télies, hideg időben esik a bőr hőmérséklete. Az eredmény: a bőr anyagcseréje fontos változásokon megy át. Ezeknek az átalakulásoknak az oka az enzimek alkotta folyamatok és a bőrsejtek közti interakció megváltozása. A téli időben pedig gyakori tünet, hogy a csökkent víz- és zsírtartalmú bőr húzódik. Lipideket és más bőrrokon anyagokat tartalmazó, hidratáló krémekkel (arcra, testre egyaránt), hogy megőrizzük a bőrsejtek korábbi állapotát. Ami a beltéri, fűtött helyen való tartózkodást illeti, ott másképp is védekezhetünk: használ a bőrnek, ha például párologtatót helyezünk el a szobában, és ily módon növeljük a levegő páratartalmát.

Hasznos tanácsok:
•Az érzékeny bőr védelme érdekében téli időben ne túl sokáig maradjunk a zuhany alatt vagy a fürdővízben (max. 10 percig), amelyeknek a vize ne legyen hideg (37 fok körüli az ajánlott).
•A bőrszárazság ellen használjunk bőrtápláló tusfürdőt; zuhanyozás, fürdés után pedig minden esetben kenjük be magunkat hidratáló, bőrtípusunknak megfelelő testtejjel.
•A hideg levegő hatásainak ellensúlyozására választhatunk speciális arc vagy testápoló krémet is, amely glicerinben, vazelinben, növényi olajokban gazdag. Ne feledkezzünk meg az ismert „cold krémről", mely neve alapján is hideg időre való, jól bevált összetételű: eredetileg méhviaszt és bálnazsírt tartalmazott. Modern változatban is hasonló anyagok rekonstruált verzióját foglalja magában, emulzió formájában, de lehet olajos halmazállapotú is.

Ötletek az arcbőr ápolásához - télen is: •Üde, friss érzetet kelt a bőrön reggelente, ha ásványvízzel jól bepermetezzük az arcunkat, és csak azután alkalmazzuk a bőrtápláló krémet, majd a sminket.
•Az esti bőrápoláskor mindig bőrtípusunknak megfelelő arclemosót alkalmazzunk, és a smink eltávolításához a vattakorongot használat előtt nedvesítsük be. Így nem szívódik fel fölösleges mennyiség a készítményből és a bőrünkre is több jut.
•Mérjük fel az arcunkra szánt készítmények (krém, folyékony púder) helyes mennyiségét, így nem fordulhat elő, hogy később úgy tűnik, mintha verejtéktől gyöngyözne a homlokunk, arccsontunk.
•Amennyiben bőrtápláló balzsamot vagy olajos szérumot alkalmazunk az arckrém felvitele előtt (különösen, ha hosszabb ideig készülünk kint tartózkodni, a szabadban, téli időben), kétszeresen jót teszünk vele. Hiszen ily módon az arcbőrünk duplán lesz védett a hideggel szemben, és annak fokozottan ellenáll.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 21:10, kedd | Belföld

Több száz négyzetméteren ég a szemét Jánossomorjánál

Több száz négyzetméteren ég a kommunális szemétkupac a jánossomorjai hulladéklerakónál - írja a katasztrofavedelem.hu.

2019. Június 25. 18:19, kedd | Belföld

Budapesten forgatják egy híres amerikai sorozat második évadát is

Az Alienist folytatásában, ha odafigyelünk, felfedezhetjük a Magyar Nemzeti Múzeum termeit is.

2019. Június 25. 17:01, kedd | Belföld

Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta a Karinthy-gyűrűt

Bagi Iván és Nacsa Olivér humorista kapta az idei Karinthy-gyűrűt.

2019. Június 25. 16:42, kedd | Belföld

Meghalt egy magyar fiatal a tusnádfürdői wellnessközpontban

A szülei, nagyszülei és a testvére szeme láttára halt meg egy 15 éves magyar fiú a tusnádfürdői wellnessközpontban. A rendőrség vizsgálatot indított, de vélhetően szívleállás okozta a fiatal halálát.