Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Június 01. 12:39, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Pannonhalmán és Szombathelyen egyszerre nyílik Szent Márton-kiállítás

Pannonhalmán és Szombathelyen egyszerre nyílik Szent Márton-kiállítás

Két helyszínen, Pannonhalmán és Szombathelyen nyílik meg pénteken az ókeresztény Pannonia leleteit mintegy 350 műtárgyon keresztül bemutató, Szent Márton és Pannónia című régészeti kiállítás.

A hagyomány szerint Szent Márton Savariában (a mai Szombathelyen) született, de a pannonhalmi dombot is számon tartják a szent szülőhelyeként. Ennek a vitának szép lezárása, hogy az ókeresztény Pannonia leleteit közös kiállításon mutatja be a Pannonhalmi Főapátság, a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Püspökség és a helyi önkormányzat - mondta el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában Vida Tivadar régész.
Szombathelyen tárják a látogatók elé a római kori Pannonia ókeresztény leleteit Tóth Endre régész rendezésében, Vida Tivadar a népvándorlás kori ókeresztény leletek kiállításának kurátora Pannonhalmán, a két kiállítást pedig Takács Imre művészettörténész fogja össze főkurátorként.
Vida Tivadar elmondása szerint a 300 és 800 közötti ókeresztény leleteket talán még soha nem mutatták be egy tárlat keretében. A pannonhalmi kiállításban elsősorban a Pannonia pusztulása utáni korszak; a hunok, germánok, avarok által elpusztított területeken a kereszténység továbbélésére utaló leletek láthatók.
Szent Jeromos a 4. század végén drámai képet festett Pannonia pusztulásáról: megölték a papokat, kifosztották a templomokat; mégis voltak, akik helyben maradtak. A római kultúra továbbvivői, betelepülő és megtérő germánok kis közösségei éltek ott a 6-7. században, az ő kultúrájuk kizárólag a régészeti leleteken keresztül fogható meg - hangsúlyozta a kurátor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.