Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 13. 10:30, péntek | Helyi
Forrás: Napi.hu

Partner nélkül: leállt a győri kórházban megkezdett uniós beruházás is

Partner nélkül: leállt a győri kórházban megkezdett uniós beruházás is

Leálltak az állami kézbe vett kórházakban az uniós forrásból finanszírozott beruházások, mivel a felmerülő kifizetések kereteit nem rendezték előre. Probléma, hogy a vállalkozók az önkormányzatokkal szerződtek.

Január 1-jétől állami tulajdonba kerültek a megyei kórházak, így az intézményekben folyó uniós támogatású beruházások kivitelezői szerződései légüres térbe kerültek, s mivel úgy tűnik, az átmeneti időszakban felmerülő folyósítások kereteit nem rendezték előre, leállt a munkák finanszírozása - tájékoztatta a napi.hu-t az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Tolnay Tibor elmondta, a generálkivitelezők a megyei önkormányzatok közgyűléseivel szerződtek az építési munkákra, de a kórházak államosításával a megye már nem, az államtól a kezelési jogot átvevő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) viszont még nem finanszíroz, így nincs új szerződéses partner.

Miután a kivitelezési határidők nem változtak s napi szinten műszaki döntéseket kell hozni, a folyósítások leállása már most fennakadásokat okoz. Jelenleg Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán zajlanak, illetve állnak indulás előtt 5-10 milliárdos beruházási költségű, uniós támogatású kórházprojektek. Ráadásul a kifizetések eddig is késedelmesen zajlottak, így a jelenlegi helyzet újabb vállalkozókat lehetetleníthet el - fogalmazott Tolnay.

Mint rámutatott, mivel a kivitelezési szerződéseket jellemzően 275 forintos euróárfolyamon kötötték, így az elszálló kurzus további vállalkozói veszteségek forrása, a kórház-építkezésekre ugyanis 70 százalékos importhányad a jellemző. (Ez az orvosi műszerek beszerzésénél 100 százalékra is felmehet.) Hozzátette, a lánctartozással sújtott építési vállalkozások helyzetét mindemellett a bérkorrekció is nehezíti, amelynek szabályozása ráadásul december végén jelent meg, s türelmi idő híján a téli szünetet tartó cégek január elsejétől nem is tudták érvényesíteni az új szabályokat, ezzel pedig egy ellenőrzés esetén kizárhatják őket a közbeszerzési eljárásokból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.