Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Május 20. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Pazar kert csábít Fertődre

Pazar kert csábít Fertődre

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai. Magyarország legnagyobb és a világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága további jelentős európai uniós forrás várományosa. Többek között a kastély egykori rózsakertjének a helyreállítására is pályáztak. A munkálatok végeztével egyedülálló gyűjtemény, mintegy 20 ezer tő magyar rózsafajta illata lengi majd be Eszterházát. Nagy Gábor Miklós, a projekt PR-menedzsere a Független Hírügynökségnek elmondta: eredetileg csupán kavics fedte a ma is látható, 18. századi barokk szökőkút környékét a fertődi kastély udvarán.

Az idén megújult díszudvar a kastélymúzeum megnyitásával egy időben, 1959-ben készült, Ormos Imre professzor barokk kertterve alapján. A helyreállítás alapjául szolgáló tudományos kutatás és a helyreállítás koncepciója a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Europa Nostra-díjas főkertészének, Alföldy Gábornak a munkája. A rekonstrukció során több ezer tő egynyári virágot és bukszust ültettek ki az elmúlt hetekben, füvesítettek és cserélték az elmúlt évtizedek alatt túl nagyra nőtt tiszafákat, kiépítették a díszudvar öntözőrendszerét és megoldották a vízelvezetést, valamint tűsarkú cipőben is könnyen járható járófelületeket alakítottak ki. A munkálatok eredményeként a barokk kertek világát idéző kertbe érkezik a kastély kovácsoltvas díszkapuján belépő látogató.

Legalább ennyire látványosnak ígérkezik az Esterházy-kastély rózsakertje is, amelynek helyreállítására - a kastély angolparkjával és az északi park patakparti területével együtt - ugyancsak jelentős európai uniós támogatásra számíthat a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az Esterházy-rózsakertet IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő építtette a kastély második fénykorában, 1908-ban. A mostani helyreállítást követően pedig ismét 20 ezer rózsatő pompázhat és illatozhat a 220 méter hosszú, futórózsákkal borított, kereszt alakú rózsalugasban és környékén. A rózsakert különlegessége, hogy egyúttal génbank is lesz: a magyar nemesítésű rózsafajták eddigi legteljesebb gyűjteményeként őrzi és bemutatja többek között a nemzetközi hírű rózsanemesítő, Márk Gergely több mint 700, saját nemesítésű rózsafajtáját is.

Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként újult meg a kastély páratlan díszudvara, és idén szeptemberre befejeződik a kastély homlokzatának a felújítása is. Ugyancsak ennek a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megújul a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződnek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is. Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indulhattak el a második ütem munkálatai Fertőd-Eszterházán. A csaknem kétmilliárd forintos, ugyancsak európai uniós fejlesztés részeként restaurálják többek között a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, valamint a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét, valamint befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is.

Forrás: Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.