Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 08. 15:34, péntek | Életmód
Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság

Pécsett is debütált az „Együtt a stroke ellen 2016 – 2020” kampány

Pécsett is debütált az „Együtt a stroke ellen 2016 – 2020” kampány

Évente világszerte 15 millió ember, míg hazánkban 45-50 ezer ember kap szélütést. Magyarországon, minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal.

A Magyar Stroke Társaság által életre hívott "Stroke – Ne késlekedj" kampány folytatásaként hívták életre a az Együtt a stroke ellen 2016-2020 kampányát. Annak ellenére, hogy az eredmények kecsegtetőek, a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a folyamatos tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.
A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3 százalékuk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. Az összes stroke esetet tekintve mintegy 10 százaléka 50, míg 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik. Az elmúlt években nem egy fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.
A statisztikai adatok szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, csak mások segítségével tudja élni a mindennapjait, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és el tudja látni önmagát.

Az elmúlt években útjára indított „Stroke - Ne késlekedj” elnevezésű kampány elsősorban a szélütés tüneteire, a „hezitációs” idő csökkentésére, az azonnali mentőhívás jelentőségére és a pitvarfibrilláció felismerésére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei emellett a megelőzésre, a rizikófaktorok karbantartására hívja fel a figyelmet.

Dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság képviselője elmondta, hogy az elmúlt években látványosan csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja az is, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben duplájára nőtt a trombolízissel kezelt betegek aránya - 2010-ben 895 2015-ben 2042 - vagyis sokkal többen részesülnek életmentő vérrögoldó kezelésben, mint korábban. Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki a stroke tüneteit észleli - hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás vagy zsibbadás - nem szabad várni a háziorvosra, vagy arra, hogy másnapra kialussza a betegséget. Rögtön tárcsázni kell a 104-es számot, ugyanis a mentősök tudják, hol kaphatják meg 3-4 órán belül a betegek azt a vérrögoldó kezelést, amellyel nem csak a túlélés esélyét lehet növelni, hanem el lehet kerülni a maradandó károsodást. Nagyon fontos tudni, hogy a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak, és viszonylag hirtelen jelentkeznek: pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak. Beszédében kiemelte azt is, hogy a társ szakmák együttműködésével, főleg a kardiológusokkal történő közös munkával lehet tenni a megelőzés érdekében.

A szív- és érrendszeri betegségek tovább fokozzák a stroke kockázatát, melyek közül a pitvarfibrillációt – pitvarremegést- kell megemlíteni. Dr. Habon Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának képviselője e betegség tüneteit is ismertette, melyek a következőek: rendszertelen szívverés, szédülés, légszomj, szívdobogás-érzés. Elmondta, hogy aki ebben a betegségben szenved, annak ötször nagyobb esélye van arra, hogy megüsse a guta. Ez a betegség a magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100.000 diagnosztizált beteget érint, a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám pedig elérheti a 200.000 főt is.
Dr. Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat dél-dunántúli régiójának igazgatója elmondta, hogy a kampány hatására az emberek bátrabban hívják a mentőket, ugyanakkor sokan nincsenek tisztában azzal, hogy stroke-juk van, csupán az alapvető tüneteket tudják felsorolni. Kiemelte, hogy az elmúlt években rendkívül jó kapcsolat alakult ki a stroke osztályok és a mentőszolgálat között, ami nagyban javítja a betegek esélyeit. Ő is kiemelte az időablak fontosságát, és felhívta a lakosság figyelmét a hezitációs idő csökkentésére, vagyis arra, hogy a tünetek észrevétele esetén rögtön hívja a beteg a 104-et, és ne a háziorvost vagy a rokonságot.
Dr. Őri László alpolgármester úr többször is kiemelte beszédében, hogy mennyire jó dolognak tartja a kampányt, és milyen jelentős üzenete van. Elmondta, hogy a prevenciót illetően a kampánynak és Pécs városának összhangban vannak az elképzeléseik. A város vezetése fontosnak tartja a korszerű egészségügyi fejlesztéseket, és tesznek is ennek érdekében.
A sajtótájékoztatón Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának programigazgatója, Dankovics Gergely is jelen volt. Beszédében kitért a kamion adta hatalmas lehetőségekre, és kiemelte a társaságokkal való együttműködés fontosságát is. A közös cél nem más, mint a prevenció, valamint a lakosság figyelmének felhívása az elengedhetetlen szűrővizsgálatokra.
A kampány széleskörű támogatást élvez, hiszen nemcsak az OMSZ és a színházak, hanem az Egészségügyért, valamint a Sportért Felelős Államtitkárság és számos polgármesteri hivatal is csatlakozott a kezdeményezéshez. A tavalyi esztendőben bekapcsolódott a kampányba Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja is, amelynek segítségével országosan az idén is mintegy 200 helyszínen ismerkedhetnek meg a résztvevők a kampány elemeivel.
Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon embertársaikon, ugyanakkor a tartsák karban rizikófaktoraikat, kezeltessék magas vérnyomásukat, intsenek búcsút a dohányzásnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.