Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 18. 08:20, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Pécsi egyetemi vesztegetés - Ma kezdődik a per a Győri Törvényszéken

Pécsi egyetemi vesztegetés - Ma kezdődik a per a Győri Törvényszéken

Ma kezdi tárgyalni a Győri Törvényszék a pécsi egyetemen történt vesztegetés ügyét.

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt, több mint 16 ezer oldalnyi irat alapján. Az április elején benyújtott vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak padjára kerülő emberek bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

Pilisi Gábor, az NNI dél-dunántúli régióvezetője azt mondta: a 2010 áprilisát megelőző másfél évben titkos nyomozást folytattak bírói engedélyhez kötött helyiség- és telefonlehallgatással, postai küldemények ellenőrzésével. Mindez megerősítette: "a háttérben korrupciógyanús bűncselekmények vannak".

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják. Ezzel kapcsolatban a Kaposvári, a Zalaegerszegi és a szintén az ítélőtábla illetékességi területén működő Szekszárdi Törvényszéket nem keresték meg, miután a Pécsi Törvényszék mellett a Pécsi Ítélőtábla is elfogultságot jelentett be.

A Pécsi Újság.hu múlt pénteken írta meg, hogy az ügy elsőrendű vádlottjának ügyvédjét, a fővárosban praktizáló Papp Gézát kizárták az eljárásból. I. Gábor ügyvédje - mint a Pécsi Újság.hu-nak elmondta - más ügyekkel való ütközés miatt nem tudna részt venni mindegyik tárgyaláson, s emiatt a törvényi előírásoknak megfelelően helyettesítésére adott meghatalmazást távolmaradása esetére.

Papp Géza az ügy kilencedrendű vádlottjának képviseletét ellátó Gartner István győri ügyvédet hatalmazta meg helyettesítésére. "Részletesen tanulmányoztuk a vádirati tényállást, és semmilyen érdekellentét, kizáró ok nem merült fel ezzel kapcsolatban" - mondta Papp a hírportálnak. A jogi képviselő a helyettesítésről szóló meghatalmazást augusztus 24-én adta be a Győri Törvényszékre, és szeptember 12-én vette kézhez azt a végzést, amely szerint Gartner Istvánt, valamint őt magát kizárták az ügyből - olvasható a lapban.

A lapnak nyilatkozó Papp Géza azt mondta: a szeptember 18-ra meghirdetett első tárgyalási napon I. Gábor védelem nélkül lenne kénytelen a bíróság elé állni, emiatt pedig el kellene napolni a bírósági eljárás kezdetét. Az ügyvéd úgy látja, a keddi tárgyalást el is napolhatják - ha viszont mégsem ez történne, "az olyan súlyos eljárási szabálysértés lenne, amelyet a strasbourgi emberi jogi bíróság is értékelni fog".

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke még aznap úgy nyilatkozott az MTI-nek: egyértelműen téves döntés született, amikor néhány nappal a maratoninak ígérkező pécsi egyetemi vesztegetési per kezdete előtt a Győri Törvényszéken kizárták a tárgyalásból az ügy elsőrendű vádlottjának ügyvédjeit.

Mint mondta: van két büntetőeljárási szabály, amelyeket a jelek szerint a bíróság "összetévesztett", és a tényállást is pontatlanul idézte. Ez a tévedés pedig "súlyosan érinti a vádlott védekezéshez való jogát" - jegyezte meg Bánáti János.

Fotó: eduline.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.