Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Július 26. 08:39, hétfő | Bulvár
Forrás: infovárosok

Pentele-kupa: négy hajóosztály, három győztes – s már tervben a 2022-es futam

Pentele-kupa: négy hajóosztály, három győztes – s már tervben a 2022-es futam

Boros Zoltán, Bezeczky Csaba és Berta András ünnepelhetett győzelmet a Pentele-kupán

– utóbbi két kategóriában is a legjobbnak bizonyult az IMBRA nemzetközi motorcsónakmodell-versenyek hazai bajnokságának harmadik fordulójában.

Az utolsó pillanatokban ugyan többen is lemondták a részvételt, köztük nagyrészt külföldről érkező versenyzők – ilyen szempontból a koronavírus-járvány tehát még érezteti a hatását, ám a szoros küzdelmek így is kárpótolták a szervezőket és a kilátogatókat egyaránt a 2021-es Pentele-kupán, a Dunaújváros melletti Nagyvenyim községben.

„A létszám lehetett volna jobb, de a hangulat aligha” – mondta a hétvégét szervező Pentele SE klubelöke, Szabad Zoltán a Prémium Médiának, hozzátéve, az egyetlen komolyabb bosszúságot a szombat és vasárnap reggeli időjárás okozta, mindkét napot bő félórás csúszással tudták csak elkezdeni. Ám ami késett, nem múlott...

A szokásoknak megfelelően ezúttal is négy különböző hajóosztályban mérettethették meg magukat a résztvevők a 350 méter hosszú, M-alakot idéző pályán.

A 15 köbcentis kategória hozta a leginkább kiélezett csatát, itt kevesebb mint egy kör, 18.579 másodperc döntött Bezeczky Csaba és Bundi Sándor közt, mindezt úgy, hogy 76 körig jutottak a 30 perces döntőfutam alatt. A harmadik ifjabb Balázs István lett.

27 köbcentiben a második és a harmadik hely sorsa dőlt el szintén egy körnél kisebb különbséggel, itt Boti Ferenc bizonyult hajszálnyival jobbnak Hőbe Szilveszternél, míg az arany Boros Zoltáné lett.

Berta András a 3,5 és a 7,5 köbcentis kategóriában sem talált legyőzőre, előbbiben Szem Zoltán és Csikós Ádám, utóbbiban Soós Vince és Németh István végzett mögötte.

„Ez a hétvége is bebizonyította, hogy nem elég csak egy-egy körön gyorsnak lenni, mint a legtöbb technikai sportágban, itt is az ünnepelhet a végén, aki a leginkább képes állandósítani a teljesítményét. Jó volt ennyire szoros futamokat látni, félóra alatt 70-80 kört tesznek meg a legjobbak, ilyenkor az is izgalmas, ha csak egy-két kör dönt, nem hogyha még körön belül fut be egymáshoz képest az első és a második hajó” – értékelte a futamokat Szabad.

Hozzátette, bár egy-egy összefoglalót látva is szédítőnek tűnhet a sebesség, ezek a felvételek ritkán adják vissza a futamok valódi izgalmait. A modellek akár jóval 10 kilogramm feletti súlyt is nyomhatnak, a képernyőn pedig elvétve jön át, hogy a 1,5 méteres hosszukkal milyen nagyok is.

„Amikor ezen hajók elérik a 80-90 kilométer/órás sebességet az látványnak és hanghatásnak sem utolsó, főleg, ha a maximális, futamonkénti tizenkét induló rajthoz tud állni” – jegyezte meg a Pentele SE elnöke.

„Már most azon gondolkodunk, hogy lehetne a jövő évi verseny még sikeresebb. Remélhetőleg akkorra a koronavírus-járvány már tényleg csak egy rossz emlék lesz, és a mostaninál jóval többen jöhetnek el, legyen szó versenyzőről, vagy csak kikapcsolódni vágyó nézőről” – tekintett előre Szabad Zoltán.

Ami biztos, az IMBRA-FSR Hungary bajnokság folytatódik, augusztus közepén Nagykanizsán rendezik a negyedik fordulót. A 2021-es kiírásban összesen öt helyszínen versenyeznek a résztvevők, a végelszámolásba pedig a négy legjobb helyezés kerül be.

Címkék: hajó, modell

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.