Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 07. 05:53, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Pénz járna a hiányszakmát tanulóknak

Pénz járna a hiányszakmát tanulóknak

Szakmunkás ösztöndíjprogramot indított a kormány. Február elsejétől pénzt kapnak az államtól azok a szakmunkás diákok, akik hiányszakmát tanulnak. Az ösztöndíj havonta 10 és 30 ezer forint közötti összeg - az, hogy pontosan mennyi,

Az, aki hiányszakmát tanul, februártól ösztöndíjat kaphat az államtól. De csak akkor, ha a tanulmányi átlaga 2,5 felett van. Ilyenkor 10 ezer forint jár havonta. A közepes és jó tanulók már 20 ezer forintot kapnak. A legjobbaknak pedig 30 ezer forint az ösztöndíj.

„Egy jó tanuló harmadikos szakmunkástanuló ezután 60 ezer forint körüli összeget, vagyis a minimálbér környékén vihet haza, a szakmunkásképző iskolától és az államtól kapott ösztöndíjjal együtt" - mondta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.

A pénz a nyári szünet alatt is jár, de ha valaki megbukik, attól megvonják. Így már az alapokra is érdemes lesz odafigyelni. A tapasztalatok szerint az utóbbi időben inkább a rosszabb tanulók mentek szakmunkásképzésre. Az ösztöndíj bevezetésétől azt várják, hogy vonzóbb lesz a szaktudás megszerzése. És emellett az is cél, hogy a hiányszakmákban többen tanuljanak, a képzés végén pedig jobb szakemberek kerüljenek ki az iskolákból.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.