Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Június 30. 10:53, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzváltókra is kiterjeszthetik a tranzakciós adót

Pénzváltókra is kiterjeszthetik a tranzakciós adót

A Magyar Hírlap értesülése szerint a pénzváltókra is kiterjesztenék a tranzakciós illeték hatályát. A lap birtokába került az a „tárgyalási emlékeztető”, amely a Magyar Bankszövetség és a kormány álláspontját rögzíti a pénzügyi tranzakciós illetékről.

Érdekesség, hogy a megállapodás nemcsak azokat a tételeket tartalmazza, amelyek az Országgyűlés elé kerültek. Tudniillik a pénzváltókra is kiterjesztenék az adó hatályát, és az is új elem, hogy a készpénzfizetés felső értéke a tervezett ötmillió forint helyett másfél millió forint lesz. Az emlékeztetőből kiderül, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. július 1-jéig vizsgálja meg az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztését. Egy külön jó hír: az NGM azt is vállalta, hogy javaslatot tesz az otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet módosítására, vagyis megindulhat a támogatott forinthitelezés.

A kormány elkötelezett a költségvetési hiánycél tartását illetően, és fenntartja álláspontját, hogy ez a célkitűzés csak pótlólagos intézkedésekkel – részben az adóbevételek növelésével – érhető el. A költségvetési célkitűzések egyik eleme a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése – áll abban a lap birtokába került tárgyalási emlékeztetőben, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kormány képviseletében Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár jegyez. A dokumentumot aláíró másik fél a bankszövetség. Ugyanakkor a Gyuris Dániel alelnök vezette tárgyalódelegáció az emlékeztetőben azt tartotta szükségesnek rögzíteni, hogy a tranzakciós illeték a nemzetgazdaság számára káros, hátráltatja a gazdaság fejlődését, rontja a növekedési kilátásokra.

Egyébként alapesetben az illeték mértéke egy ezrelék, de maximum hatezer forint lesz, s a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltók is illetékfizetésre kötelezettek. Esetükben az illeték mértéke egy ezrelék, de ez felugorhat két ezrelékre is – most ennek a vizsgálata zajlik. A vállalkozások közötti készpénzfizetések tekintetében a korábbi tervekben szereplő ötmillió forint helyett 1,5 millió forintban határozza meg az állam a készpénzben teljesíthető kifizetések felső határát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket