Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. Október 12. 07:55, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Pér telkeket is kész felajánlani a földönfutóvá vált családoknak

Pér telkeket is kész felajánlani a földönfutóvá vált családoknak

Továbbra is fenntartják a vörösiszap-szennyezés következtében egy hete elrendelt harmadfokú készültséget Győr-Moson-Sopron megyében - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Addig marad ez a készülts

A Marcal felső szakaszán az elmúlt napokban 2000 tonna gipszet és több százezer liter savat mostak a folyóba. Ugyan az adagolást szombaton befejezték, Koroncónál átható ecetszagot áraszt a víz. A most is habzó folyóból a légbefúvás újabb haltetemeket hoz a felszínre.

Bognár László gépkezelő, ÉDUKÖVIZIG: "Megy egy nagyteljesítményű kompresszorunk, ami ott van, egy tömlőn lehozzuk, hat méteres perforált anyag van beletéve, amin keresztül a levegőt nyomjuk a vízbe. Levegővel keringetjük a vizet, és oxigént táplálunk be a vízbe."

Devecser kitelepítése esetén a Győr melletti Pér is készen áll 200-300 fő befogadására. Ugyan a faluban még a májusi árvíz nyomainak az eltűntetését végzik, a település az alakuló testületi ülésen arról dönt majd, hogy telkeket ajánljon fel az ajkai zagytározó környékében földönfutóvá vált családok számára.

Herold Ádám polgármester, Pér: "Az első napirendi pontok között fog szerepelni, hogy néhány ingatlannal az önkormányzat is rendelkezik, és ezeket egy nagyon kedvezményes áron, de akár ingyen is felajánlanánk azoknak, akik nem kívánják a településeken az életüket folytatni."

Megérkeztek Győrbe azok a honvédségi konténerek, amelyekben a kitelepítetteknek szánt berendezéseket tárolják. Ha Devecseren a tömeges kimenekítésről döntenek, akár 5000 ember elhelyezésére is készen állnak a kisalföldi megyeszékhelyen.

"1600 lepedő és 1600 takaró a hozzá tartozó ágyakkal, majd menet közben kerülnek be, először a küzdőteret kell erre alkalmassá tenni egy védőréteggel, ez másfél óra alatt elérhető, addig lenne időnk rákészülni, és utána rendeznénk be a helyiségeket" - mondta az egyik győri polgári védelmis szakember. Győrben közel száz tűzoltó és polgári védelmi szakember vesz részt az esetleges devecseri evakuálás előkészítésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.

2024. Május 16. 08:13, csütörtök | Helyi

Kollégánk, Meronka Péter – Gyulai István díjat kapott! Büszkék vagyunk rá!

A Gyulai István díj, a sportújságírás teteje hazánkban! Idén ezt a mi kollégánk, Meronka Péter vehette át Gyulán!

2024. Május 16. 07:19, csütörtök | Helyi

Szőlészek figyelem!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.