Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2011. Augusztus 20. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

"0" forintos lesz a devizaadós-mentő közjegyzői díj

Újabb, a bajba jutott lakáshiteleseket segítő intézkedésről született kormányzati döntés.

Nem terhelhető az ügyfélre közjegyzői díj az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerződés-módosításért, illetve az alapján tett tartozás elismerő nyilatkozatért. Ezek kiállítását, lebonyolítását az ügyfelek számára ingyenesen kell biztosítani - ez áll a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság közleményében.

A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és devizakölcsön-szerződésmódosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező pénzügyi intézmény (tehát a bank) köteles - ezt írja elő a közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan megjelenő rendelete.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság közleménye szerint az ügyfelek számára „nulla forintos” közjegyzői díj előírásával a kormány egy újabb lehetséges terhet kíván levenni a bajba jutott devizahitelesekről, akiknek jelentős része két gyermeket nevelő család, ahogy az egy frissen végzett statisztikai jelentésből kiderül.

Az augusztus 12-én életbe lépett árfolyamrögzítéshez kapcsolódó gyűjtőszámla-hitel létesítés közjegyzői díjáról a kormány képviselői korábban szakmai szintű egyeztetést kezdeményezett a bankszövetség és az Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviselőivel. A közjegyzők 10-20 ezer forintos közjegyzői díj megállapítását kérték, ezt a javaslatot a kormány nem fogadta el, a bajba jutottak rendkívül nehéz, minden forint kiadásra érzékeny pénzügyi helyzetére tekintettel.

Az árfolyamgát, mint az ötpontos otthonvédelmi akcióterv egyik eszköze egy hete lépett életbe, az adósok az év végig írásban kérhetik bankjuktól a bevezetését. A 2014. december 31-ig kérhető árfolyamgát után sem emelkedhet a devizaadósok törlesztőrészlete 15 százaléknál nagyobb mértékben. Az erről szóló rendeletet nemrég adta ki a kormány.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 17:46, hétfő | Belföld

Kétezer cég kap adóellenőrzést trükközés miatt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal tömegesen visszaéltek.

2020. Február 24. 17:35, hétfő | Belföld

Megfertőződött egy magyar a koronavírussal Japánban

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

2020. Február 24. 17:11, hétfő | Belföld

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült,

2020. Február 24. 16:10, hétfő | Belföld

Több mint kétszázezer diákot várnak a pénz és vállalkozói témahétre

Több mint kétszázezer diákot várnak a március 2-án kezdődő pénz és vállalkozói témahét programjaira