Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Április 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vak anyák gyermekei élesebben látnak

A vak anyák gyermekei élesebben látnak

A nem látó anyukák gyermekeinek jobb a vizuális képességük és a memóriájuk, mint társaiknak - írja a Fox News. A tanulmány szerint az, hogyha a szülő nem tud reagálni nézésével, szemkontaktussal gyermekére, nem okoz kárt személyiségfejlődésében.

'A babák, kisgyerekek nagyon rugalmasak, és könnyen alkalmazkodnak a különböző kommunikációs formákhoz' - mondta Atsushi Senju, a tanulmány társszerzője, kognitív fejlődéssel foglalkozó professzor. Ő és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a szemkontaktus hiánya mennyire befolyásolja a gyermekek fejlődését. Igaz, hogy a vakok nem tudnak szemkontaktusba lépni gyerekeikkel, de hangjukkal, érintésükkel, beszédükkel igen.

A tanulmány keretében két csoportra osztották a résztvevő gyerekeket: 5 baba volt, akinek anyukája vak, és apukája gyengén látó, míg 51 babának mindkét szülője jól látott. Mindegyik résztvevőnek egy videót vetítettek le, miközben szemügyre vették megfigyelőképességüket. Két részletben értékelték őket: először 6-10, majd 12-15 hónapos korukban. Majd 2-4 éves koruk között értékelték a gyerekek agyi fejlődését.

Megállapították, hogy a vak anyukák gyermekei ugyanúgy képesek voltak szemkontaktust teremteni másokkal, mint a látó anyáké. Sőt mi több, vizuális figyelmet és memóriaképességet mérő teszteken a vak anyukák gyermekei jobban teljesítettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére