Városlista
2019. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2013. Április 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vak anyák gyermekei élesebben látnak

A vak anyák gyermekei élesebben látnak

A nem látó anyukák gyermekeinek jobb a vizuális képességük és a memóriájuk, mint társaiknak - írja a Fox News. A tanulmány szerint az, hogyha a szülő nem tud reagálni nézésével, szemkontaktussal gyermekére, nem okoz kárt személyiségfejlődésében.

'A babák, kisgyerekek nagyon rugalmasak, és könnyen alkalmazkodnak a különböző kommunikációs formákhoz' - mondta Atsushi Senju, a tanulmány társszerzője, kognitív fejlődéssel foglalkozó professzor. Ő és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a szemkontaktus hiánya mennyire befolyásolja a gyermekek fejlődését. Igaz, hogy a vakok nem tudnak szemkontaktusba lépni gyerekeikkel, de hangjukkal, érintésükkel, beszédükkel igen.

A tanulmány keretében két csoportra osztották a résztvevő gyerekeket: 5 baba volt, akinek anyukája vak, és apukája gyengén látó, míg 51 babának mindkét szülője jól látott. Mindegyik résztvevőnek egy videót vetítettek le, miközben szemügyre vették megfigyelőképességüket. Két részletben értékelték őket: először 6-10, majd 12-15 hónapos korukban. Majd 2-4 éves koruk között értékelték a gyerekek agyi fejlődését.

Megállapították, hogy a vak anyukák gyermekei ugyanúgy képesek voltak szemkontaktust teremteni másokkal, mint a látó anyáké. Sőt mi több, vizuális figyelmet és memóriaképességet mérő teszteken a vak anyukák gyermekei jobban teljesítettek.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 16:16, péntek | Belföld

Jön a mozikba CURTIZ a magyar oscar-díjas rendezőtől

Szeptember 12-étől a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar "életrajzi noir"

2019. Augusztus 16. 15:05, péntek | Belföld

Felújítják a tatabányai Csónakázó-tó környékét

860 milliós EU-pályázatból újítják fel Tatabánya legnagyobb parkját és az ott található Csónakázó-tavat.