Városlista
2021. június 19, szombat - Gyárfás

Hírek

2011. Szeptember 21. 11:20, szerda | Helyi
Forrás: Győrplusz.hu

Vágtázó szerelmespárok, rolleren érkező vőlegény

Vágtázó szerelmespárok, rolleren érkező vőlegény

A győri házasságkötő teremben is hódít már az új szokás, mely szerint az ifjú pár a tanúk kíséretében betáncol az esküvőre. Ma már a rolleren érkező vőlegényen sem szabad meglepődnünk.

A házasulni vágyók különleges kéréseiről, az új esküvői szokásokról kérdeztük Kun Máriát, a győri Anyakönyvi Hivatal vezetőjét.

Válaszából kiderül: a győri ceremóniákon elsődleges az igényesség, illetve a hagyományok tisztelete. A Zichy palotában külön személyzet felel a kapcsolódó szolgáltatásokért, ők egyébként a fesztiválirodában dolgoznak. A leggyakoribb kérések között az élőzene, a vers, a virág és a gyertyagyújtás szerepel. Újdonságnak számít az, hogy a pár nemcsak a szertartásra béreli ki a termet, hanem a következő fél órában itt fogadja a gratulációkat, esetleg egy-egy pohár pezsgő mellett beszélget a násznéppel.

A hivatalvezető elmondása szerint Győrben nem jellemző az extrém helyszíneken történő házasságkötés. Egy májusi esküvő azonban különleges körülmények között köttetett, méghozzá a Kisalföld vágtán. A rendhagyó esküvő annyira jól sikerült, hogy a szervezők azt tervezik, hogy hagyományt teremtenek és jövőre is várják a „vágtázó” szerelmespárokat.

A győri házasságkötőben is hódít az az új szokás, hogy az ifjú pár a tanúk kíséretében betáncol az esküvőre. Sőt, ma már azon sem lepődnek meg, ha a vőlegény rolleren érkezik.

A győri Anyakönyvi Hivatalban egyébként már bevett gyakorlat: augusztus 1-ével megadják a lehetőséget arra, hogy a következő évre a házasodni szándékozó párok lefoglalják a számukra megfelelő időpontot. A hatósági eljárás ilyenkor még nem veszi kezdetét, mivel a házasulók nyilatkozatai alapján elkészített, házassági szándékot bejelentő jegyzőkönyv csak hat hónapig érvényes. A jegyzőkönyv akkor készül el, ha a pár az előzetes időpontfoglalástól számított hat hónap múlva megerősíti házasulási szándékát. A Családjogi Törvény azonban meghatároz egy harminc napos várakozási időt, mely szerint a házassági szándék bejelentésekor készült jegyzőkönyv dátuma és a házasság megkötése között harminc naptári napnak el kell telnie. A várakozási idő alól csak indokolt esetben kapható felmentés.

Az esküvők „slágerhónapjai” a május és az augusztus, de már a legnépszerűbbek közé tartozik a szeptember is. A párok 70 százaléka tavasszal, illetve nyáron járul az anyakönyvvezető elé.

A győri házasságok jelentős része a Zichy palotában köttetik meg,a maradék 10 százalék, évente átlagosan 60 pár pedig külső helyszínt választ a nagy napra.

Simon Barbara

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 02. 10:00, szerda | Helyi

Révhelyi Nyílászáró - biztosabb kilátás egy szebb jövőre!

15 éves szakmai tapasztalattal érkezett Győrbe a Rábaközi nyílászáró szaküzlet. Fő profiluk Gealan műanyag nyílászárók forgalmazása és szabvány méretű termékek azonnali raktárkészletről való értékesítése kedvező árakon.

2021. Május 26. 07:11, szerda | Helyi

JAF Holz- A fa világa

Amikor az otthonunkat tervezzük, akkor elképzeljük, milyen padlón járunk, milyen ajtót nyitunk ki, milyen színű a terasz. Hogy ne legyünk korlátozva abban, amit kitalálunk, a JAF Holz Ungarn Kft. bemutatótermében inspirálódhatunk. A bemutat

2021. Május 19. 10:00, szerda | Helyi

A napsugarak legjobb helye!-Sisolar Napelemrendszerek

Ha a fenntartható, környezettudatos jövő fontos számunkra, szeretnénk csökkenteni a rezsi költségünket, akkor egyenes út vezet a napelem rendszerekig.

2021. Április 28. 17:15, szerda | Helyi

La Villa – Önt is felvillanyozza!

A La-Villa villamossági szaküzlet 20 éves tapasztalatával és gyakorlati hátterével kiszolgálja azok igényeit, akik minőségi villamos termékeket szeretnének vásárolni kedvező áron, családias környezetben.