Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 22. 08:00, csütörtök | Belföld

Piacon a Közétkeztetők Kézikönyve

Piacon a Közétkeztetők Kézikönyve

A közétkeztetők, a dietetikusok és a kereskedelmi vendéglátók számára is a hasznos információkat összegyűjtő, hiánypótló mű március 21-én szerdán jelent meg és került kereskedelmi forgalomba.

A kiadványt egy élelmezésvezetői fórumon mutatták be alkotói a Dürer Rendezvényházban, telt ház előtt.
Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke és Dr. Cserháti Zoltán, az OGYÉI Élelmezés és Táplálkozástudományi Főigazgatóság főigazgató helyettese is méltatta a könyv jelentőségét. Kiemelték, hogy mindenki számára nélkülözhetetlen, aki diétás étrendek tervezésével és készítésével foglalkozik. A nap folyamán elhangzott előadásokból az derült ki, hogy a diétás étkeztetés egyre többeket érint, a cukorbetegség például másfél millió embert.

A könyv egyik szerkesztője, Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014-es Emmi rendelet előtt– hiába voltak diétára szoruló diákok és idősek – nem volt kötelező az ellátásuk. Az ÁNTSZ osztályvezetője, Schmidt Richárd a 2018. január 1-től megváltozott hatósági ellenőrzéseket ismertette. Az erre vonatkozó új törvény védi a vállalkozásokat, de nem védi meg a bírságtól azt, aki emberi életet veszélyeztet vagy becsapja a kiszolgáltatott fiatalokat, időseket. Továbbra is büntetni fogják az elmaradt tájékoztatást, a só megengedett határértékének jelentős túllépését, az étkezésre alkalmatlan alapanyagok felhasználását, és azokat, akik nem megfelelően szolgálják ki a diétás fogyasztókat. Az ellenőrök különös figyelemmel fogják kontrollálni a pontos nyersanyag-kiszabatokat, és azok eltérését a valóságos adagoktól.

Kiss Orsolya a naponta 4 ezer embert étkeztető KEM-csoport működését mutatta be, azokat a módszereket, amelyekkel cégük a fogyasztók elégedettségét vizsgálja. Ezek közül kiemelkedik a szülők kóstoltatása a menzaételekkel, és az anonim véleményláda. Előadásából megtudhatták a hallgatók, hogy a gluténmentes ételek készítését kiszervezhetik a közétkeztetők, ha ehhez nincsenek meg a házon belüli feltételek.

Az élelmezésvezetői fórumot szervező Unilever Food Solutions képviseletében Hatvani Orsolya azokat az allergénmentes megoldásokat ismertette, amelyek ma már a közétkeztetők rendelkezésére állnak. Egy részük a közétkeztetési rendelet nyomán született (a só- és transzzsírmentes termékek), más részüket, az allergénmentes termékeket pedig a minőségvezérelt közétkeztetés bevezetése során szerzett tapasztalatokra fejlesztették ki és idén januárban vezették be. Azt pedig, hogy ezekből milyen ételt lehet készíteni, Szikora Péter, az UFS közétkeztetési fejlesztő séfje nemcsak elmondta, hanem kóstoltatta is a szakmai nap lezárásaként készített ebédmenüben.

Forrás: turizmus.com

Kép: vendeglatasmagazin.hu; tankonyvtar.hu; turizmus.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni