Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Október 25. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Pitypangból készülhetnek az óvszerek?

Pitypangból készülhetnek az óvszerek?

Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént – így reményeik szerint nem telik el sok idő, és autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből.

A gumipiac óriási: mintegy 40 000 használati tárgy készül kaucsukból, az autóban használatos gumiszőnyegtől a műtőskesztyűn át a játékkacsáig. Amíg megjelennek az első pitypangból készült autógumik, még el kell telnie néhány évnek. Az alvadásért felelős enzim kikapcsolásával még csak az első lépést tették meg a kutatók.

A genetikailag módosított növényt tilos szabadföldön termeszteni, ezért hagyományos úton kell előállítani a nem-alvadó tejnedvű pitypangot. Dirk Prüfer, a Münsteri Egyetem kutatója szerint a nagyléptékű termesztésre még úgy öt évet kell várni – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az ipar számára azért fontos a pitypang-kaucsuk, mert ezt a nyersanyagot eddig nagyrészt a délkelet-ázsiai gumifából származtatták. Azt azonban gombafertőzés fenyegeti, és a helyi – például kínai és indiai – kereslet igencsak megnőtt a közelmúltban, vele együtt pedig a kaucsuk ára is. Létezik persze mesterséges kaucsuk, az azonban kőolajszármazék, így világpiaci ára erősen ingadozik.

A gyermekláncfű nem fogja azonnal teljesen kiváltani a gumifát, és a tízmillió tonnás globális keresletet sem fogja fedezni, azonban az európai piac tíz-húsz százalékának kiszolgálása reális cél a következő tíz évre – mondta a kutatásban résztvevő aacheni Frauenhofer Intézet munkatársa, Christian Schulze Gonover. A 2006-ban indult kutatási projektet hétfőn a német „Land der Ideen” (ötletek országa) versenyen a jövő ötleteként díjazták.

Az ötlet maga pedig nem új – már az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt. Az auschwitzi koncentrációs tábor körül pitypangmezők terültek el, amelyeket a foglyoknak kellett learatniuk.

(Der Standard)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.