Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2016. Október 14. 07:24, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Politikusok lefizetését ismerte be egy spanyol üzletember a bíróságon

Politikusok lefizetését ismerte be egy spanyol üzletember a bíróságon

Politikusok lefizetését ismerte be egy spanyol üzletember. Francisco Correa csütörtökön Spanyolország egyik legnagyobb és legszövevényesebb korrupciós botránya,

az úgynevezett Gürtel-ügy madridi bírósági tárgyalásán elismerte, hogy közbeszerzési megbízásokért cserébe pénzt és nagy értékű ajándékokat adott a jelenleg kormányzó spanyol konzervatív Néppárt (PP) több politikusának.
Az elsőrendű vádlottra, Francisco Correára az ügyészség 125 éves börtönbüntetést kért. Azzal vádolják, hogy 1999 és 2005 között egy korrupcióra épülő céghálózatot irányított, politikusok közreműködésével illegálisan jutott a megbízásokhoz, amelyek révén 40 millió eurót (12 milliárd forint) keresett. Az így megszerzett jövedelem után adót nem fizetett. Az ügyben összesen 37-en vádlott érintett.

A spanyol közszolgálati televízió beszámolója szerint Correa a tárgyalóteremben azt vallotta, hogy az L.B. monogrammal jelzett kifizetések az elszámolásokban Luis Bárcenast, a PP volt pénztárnokát jelentik. Bárcenas, aki 2008-2009 között volt pártpénztárnok, a tárgyalás szünetében újságíróknak tagadta, hogy pénzt kapott volna Correatól.

"Hogyne adnék ajándékot valakinek, aki nekem üzletet hozott?" - jelentette ki a bíróságon az elsőrendű vádlott, aki szerint ez egy általánosan bevett gyakorlat az üzleti életben, és mindenki ezt csinálja. "Némelyeket elcsípnek" - jegyezte meg, és állította: akkor nem volt tudatában annak, hogy ez bűncselekmény.

Vallomásában Bárcenas mellett megnevezte Alberto López Viejot, a madridi autonóm közösség volt néppárti tanácsosát, aki egymillió eurót (305 millió forint) kapott, amiért közvetített egy megbízást a madridi önkormányzattal, Jesús Merino volt parlamenti képviselőt, valamint Jesús Sepúlvedát, Pozuelo de Alarcón volt polgármesterét, akik ajándékokat kaptak. Utóbbi például autókat, utazásokat. Majahondában és Pozuelo de Alacrónban pártkampányokhoz is adott pénz az üzletember - foglalta össze az elhangzottakat a spanyol köztévé.

Francisco Correa elmondta: a Néppárttal való együttműködése azután kezdődött, hogy megismerte Bárcenast egy közös barát révén, a volt pénztárnok volt az, aki bevezette őt az akkor még José María Aznar irányította párt belső köreibe. "Neked vállalkozókkal vannak kapcsolataid, nekem politikusokkal" - idézte fel, hogy mi volt a megállapodásuk alapja. "Több időt töltöttem a Génovában (a madridi utca neve, ahol a PP székháza található), mint a saját irodámban" - fogalmazott.

Mint mondta, az együttműködésnek azután lett vége, hogy 2004-ben Mariano Rajoy, jelenlegi pártelnök került a Néppárt élére.

Vallomásában megjegyezte, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) is kapcsolatban állt.

A Gürtel-ügy nyomozása során derült ki: Luis Bárcenasnak 48 millió eurós svájci bankszámlája van. A további nyomozások eredményeként a férfi ellen és elődje, Álvaro Lapuerta, a Néppárt korábbi pénztárnoka ellen tavaly májusban emeltek vádat azzal, hogy kettős könyvelést folytattak, a titkos és illegális, úgynevezett B kasszából választási kampányokat, épületfelújításokat és pénzjutalmakat fizettek.

Bárcenas azt állította: ő maga közvetlenül nem felelős az ügyben, mivel az utasításokat nem ő adta, csupán végrehajtotta azokat, a pártelnök tudtával. Míg a Néppárt szerint Bárcenas a saját szakállára dolgozott. Az ügyészség a pártnak hitt, és nem vádolta meg a PP vezetését.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.