Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Április 19. 08:18, kedd | Életmód
Forrás: OMSZ -V

Pollenjelentés - már javában tart az allergiaszezon

Pollenjelentés - már javában tart az allergiaszezon

A platán már országszerte virágzik, pollenje az elkövetkező napokban sokfelé magas, sőt esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen.

A nyír pollenszórása lecsengőben van, pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban alakul, bár még helyenként elérheti a magas szintet. Elkezdődött a tölgy virágzása is, pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes, a magas szintet elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészen érheti el. A gyertyán, a dió, a kőris, a fűz, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen, illetve kis mennyiségben a bükk, az ostorfa és a juhar pollenszemei is előfordulnak. Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása is, de virágporuk egyelőre csak minimális koncentrációt ér el. Jelentős mennyiségben van jelen az újonnan megjelent komlógyertyán (Ostrya carpinifolia) erősen allergén pollenje a levegőben. Ezúton is felhívjuk a lakosság, illetve a kerttervezők, kertészeti szakemberek figyelmét, hogy a jövőben lehetőleg kerüljék a faj telepítését. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.