Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2016. Április 19. 08:18, kedd | Életmód
Forrás: OMSZ -V

Pollenjelentés - már javában tart az allergiaszezon

Pollenjelentés - már javában tart az allergiaszezon

A platán már országszerte virágzik, pollenje az elkövetkező napokban sokfelé magas, sőt esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen.

A nyír pollenszórása lecsengőben van, pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban alakul, bár még helyenként elérheti a magas szintet. Elkezdődött a tölgy virágzása is, pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes, a magas szintet elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészen érheti el. A gyertyán, a dió, a kőris, a fűz, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen, illetve kis mennyiségben a bükk, az ostorfa és a juhar pollenszemei is előfordulnak. Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása is, de virágporuk egyelőre csak minimális koncentrációt ér el. Jelentős mennyiségben van jelen az újonnan megjelent komlógyertyán (Ostrya carpinifolia) erősen allergén pollenje a levegőben. Ezúton is felhívjuk a lakosság, illetve a kerttervezők, kertészeti szakemberek figyelmét, hogy a jövőben lehetőleg kerüljék a faj telepítését. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 08:10, szombat | Életmód

Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő \"labdácskák\" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

2021. Január 15. 15:03, péntek | Életmód

Tíz éve a legnagyobb mértékben nőttek a PC-eladások tavaly a világon

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

2021. Január 14. 13:09, csütörtök | Életmód

A gyermekek internetes zaklatása bármikor és bárhol megtörténhet

A gyermekek zaklatása a technológia fejlődésével már nemcsak az iskolában töltött időszakra korlátozódik, otthonukra és a szabad idejükre is átterjedhet

2021. Január 13. 15:06, szerda | Életmód

A tipikusnál tovább tart a koronavírus okozta tüdőgyulladás

Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó