Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2016. Augusztus 23. 11:55, kedd | Helyi
Forrás: V

Pollenjelentés - mit tehetünk a parlagfű ellen?

Pollenjelentés - mit tehetünk a parlagfű ellen?

Mától a parlagfű koncentrációja elérheti a magas-nagyon magas szintet.
Győrben és környékén a pollenkoncentráció eléri a 4-es, azaz nagyon magas szintet!

Jelenleg az átvonuló hidegfrontot kísérő csapadék országszerte csökkenti a pollenterhelést, keddtől azonban várhatóan ismét emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja és újra elérheti a magas-nagyon magas szintet. Az esős időszak után magas koncentrációt érhet el általában a csalánfélék, valamint helyenként az üröm és a kenderfélék virágpora is. A pázsitfüvek pollenkoncentrációja valószínűleg alacsony marad; az útifűé és a libatopféléké helyenként közepes is lehet. Továbbra is előfordulhat egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma a csapadékos időszak után várhatóan szintén emelkedik, sokfelé újra elérheti a magas szintet.

Forrás: OMSZ

Mit tehetümk azért, hogy a környezetünkben élő, allergiától szenvedő társaink jobban viseljék, ezt a számukra nehéz időszakot? Előszőr is nézzünk szét a közvetlen környezetünkben, és ahol tehetjük írtsuk ki a parlagfüvet, amit az alábbi képen is láthatunk már virágzó állapotában:

Ha lehetséges tőből tépjük ki, vigyázva, hogy ne nagyon rázzuk, mert sajnos már javában virágzik és szórja a levegőbe pollenjeinek millióit. Ha van rá mód inkább égessük el, de sokkal hatásosabb még virágzás előtt kihúzni a növényt a földből.

Ne tévesszen meg minket a növény mérete, ugyanis már a 10 cm nagyságú növény is képes a virágzásra!

Amennyiben nagy tételben találkozunk a parlagfűvel, főleg elhanyagolt területeken, kertben, építkezéseken, mezőkön, parkokban, ha tehetjük jelezzük a tulajdonosnak, hogy tegyen valamit a parlagfű ellen.

Amennyiben a földrész tulajdonosa ismeretlen, vagy nem veszi figyelembe kérésünket, jelentsük be a parlagfűvel szennyezet területet aParlagfűmentes Magyarországért Egyesület honlapján, vagy a NÉBIHParlagfű Bejelentő Rendszerében.

Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület honlapja:

Online közérdekű bejelentést az alábbi oldalon lehet tenni (csak a parlagfűszezon idején működik!).

A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx címen közvetlenül elérhető.

Persze ne arra használjuk ezeket a rendszereket, hogy az esetleges sérelmeinket toroljuk meg a szomszédunkon. Vegyük komolyan a dolgot. Az allergiásoknak ez a hosszú hónapokon át tartó virágzási szezon nagyon nehezen elviselhető. Aki nem érintett benne (szerencséjére) sajnos nem tudja elképzelni, milyen állandó tüsszögéssel élni, ami azon felül, hogy zavarja a környezetet, a szervezetet is kimeríti. A szemek viszketése, könnyezése sem túl kellemes, és a súlyosabb tüneteknél a tüdő viszketése, a légszomj és végül az asztmatikus reakciók kicsit sem élvezetesek, mert az ember hiába vesz levegőt, olyan, mint a partra vetett hal, az oxigént képtelen felvenni a tüdeje. Mindez néha a végletekig kifárasztva a szervezetet, negatív hatást gyakorol az ember közérzetére, teljesítményére és egészségére is.
Persze lehet vitatkozni a parlagfű eredetén, a pozitívnak vélt hatásain, a levegő szennyezettségén, és gyógynövényként siránkozni a kiirtott parlagfű fölött, de mindez a szenvedőknek sovány vigasz, mert ez az az időszak, amikor sokan csak gyógyszerekkel tudják ideig-óráig csökkenteni a tüneteket, vállalva a gyógyszerek mellékhatásait – mert ne ringassuk magunkat álmokba, igenis vannak mellékhatások. Aki pedig olyan szerencsés, hogy nem érzékeny a pollenekre, az is jobb, ha résen van, mert az allergia bármikor előjöhet, fiataloknál épp úgy, mint az idősebbeknél. Tehát, ha mindezt átgondoljuk, akkor talán tehetünk azért, hogy embertársaink kevésbé szenvedjenek, és megelőzzük azt, hogy egy szép napon minket, vagy szeretteinket is szenvedésre kárhoztasson ez az időszak, ami augusztus közepétől a novemberi hidegek beköszöntéig tart.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 17:06, szerda | Külföld

Nyárig a szlovén lakosság 70 százalékát beoltanák

A kedvező járványügyi helyzet miatt enyhíthetnek a korlátozásokon Szlovéniában, például újraindulna a tanítás, Janez Jansa miniszterelnök bejelentése szerint pedig a nyár elejéig a lakosság 70 százalékát is beoltanák.

2021. Január 20. 16:01, szerda | Belföld

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

2021. Január 20. 15:01, szerda | Külföld

Hamarosan négyfajta oltás közül választhatnak a szerbiai állampolgárok

Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában, így már négyfajta oltóanyag közül választhatnak azok, akik önként beoltatnák magukat

2021. Január 20. 14:02, szerda | Külföld

Meghosszabbítják és megszigorítják a korlátozásokat Németországban

Elővigyázatosságból február közepéig meghosszabbítják és meg is szigorítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák a koronavírus korábbiaknál fertőzőképesebb változatának szétterjedését